16 Οκτωβρίου, 2007

Τέλος στην ασυλία των εργοδοτών

Συνεδρίασε σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

  • Το ασφαλιστικό (νέες διοικήσεις στα Ταμεία, εξελίξεις στα δημοσιογραφικά Ταμεία και Επικουρική ασφάλιση κ.λπ.),
  • Τις εξελίξεις για τη Σ.Σ.Ε. 2007 στην Ε.Ρ.Τ. (Προϋπηρεσία, Συμβασιούχοι, ψηφιακή τηλεόραση κ.λπ.).

Το Γενικό Συμβούλιο μετά από διαδοχικές ψηφοφορίες για προτάσεις συναδέλφων-μελών του Γ.Σ., κατέληξε σε ψήφισμα που επιβεβαιώνει την απόφαση του 4ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.ΣΥ. για το ασφαλιστικό και το οποίο προβλέπει ειδικότερα ότι:

«…Στην περί ενοποίησης των Ταμείων πολιτική των κυβερνήσεων, η οποία ολοφάνερα μεταφράζεται σε αφαίρεση κατακτήσεων και εξίσωση προς τα κάτω, όπως και στην από πλευρά της εκμετάλλευσης υπαρκτών ανισοτήτων και αδικιών, το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ μπορεί και πρέπει να αντιτάξουν, αγωνιστικά συσπειρωμένοι, τη δική τους πρόταση. Η ενοποίηση Ταμείων μπορεί να γίνεται μόνον, όταν οδηγούν στη δημιουργία ισχυρότερων Οργανισμών, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των κοινωνικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων…»

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η πάγια θέση του δημοσιογραφικού κλάδου είναι υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά δε για τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι δεσμευτικές για όλους μας, οι ομόφωνες αποφάσεις του 4ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.ΣΥ. για το Ασφαλιστικό.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. επαναλαμβάνει επίσης ότι διαφωνεί πλήρως με τις διαδικασίες επιλογής προέδρων, που προωθεί η κυβέρνηση στα δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία.  Την αντίθεσή της αυτή, εξέφρασε και πάλι πρόσφατα με την αποχώρηση των εκπροσώπων  της, από τη συνεδρίαση της επιτροπής για την εκλογή προέδρου στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. (Ταμείο Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου).

Απαίτηση του κλάδου είναι η Κυβέρνηση να αποδεχθεί:

Τις ρήτρες διασφάλισης που έχει θέσει ο κλάδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις νέες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία τους στην κατεύθυνση διασφάλισης των συμφερόντων των ασφαλισμένων, των αποθεματικών, των περιουσιακών τους στοιχείων κ.λπ.

Το Γενικό Συμβούλιο επισημαίνει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε δυναμικά:

– Να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις με προσλήψεις στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. και στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ..

– Να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι ώστε να μη χάνονται τα μεγάλα ποσά από το αγγελιόσημο

– Να ζητηθούν από το Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. και τα Ταμεία μας, ενημέρωση των σωματείων και της Π.Ο.Ε.ΣΥ., τι εισπράττεται και τι όχι, από τη νόμιμη προσδοκία εσόδων από το αγγελιόσημο, ποιοι δεν αποδίδουν αγγελιόσημο και πόσα είναι τα χρήματα.

– Να ενημερώσουν, το Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τις Ενώσεις και την Π.Ο.Ε.ΣΥ. (ποιοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και ποιο είναι το ύψος της εισφοροδιαφυγής κ.λπ.).

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. και οι Ενώσεις-μέλη της, καταλήγει το ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, επιβεβαιώνουμε ότι θεωρούμε το αγγελιόσημο ως «οιονεί εργοδοτική εισφορά» και κρατική συμμετοχή στο  ασφαλιστικό του κλάδου και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε άνευ όρων τους πόρους και τη βιωσιμότητα των ταμείων μας, δεν δεχόμαστε συζήτηση που θα έχει ως στόχο να «πριονιστεί» το αγγελιόσημο.

Απαιτούμε να τεθεί οριστικό τέλος στην ασυλία όσων εργοδοτών «κρύβουν» έσοδα από το αγγελιόσημο και όσων δεν πληρώνουν στα Ταμεία τις ασφαλιστικές εισφορές αν και τις παρακρατούν από τους εργαζόμενους, διαπράττοντας το ποινικά κολάσιμο αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν τα μέλη του, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων και αντιπρόεδρος του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., Κώστας Τσουπαρόπουλος, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. Γιάννης Μπαζαίος.  Έγινε επίσης ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Παναγιώτη Τσούτσια.  Υπήρξε επίσης ενημέρωση και για τα Τ.Ε.ΑΣ. της περιφέρειας.

Την πρόταση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. προς το Γενικό Συμβούλιο που αποτέλεσε και το τελικό ψήφισμα, εισηγήθηκαν για λογαριασμό της τριμελούς επιτροπής του Δ.Σ., ο ταμίας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και γενικός γραμματέας της Ε.Σ.Π.Η.Τ. Θεμιστοκλής Μπερεδήμας και ο έφορος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Άγγελος Ασβεστάς.