23 Οκτωβρίου, 2007

Η δική μας “Απόφαση”

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 8 μηνών, με 3ετή αναστολή, επέβαλε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ”ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Α.Ε.”, ιδιοκτήτριας της εφημερίδας ”ΑΠΟΦΑΣΗ”, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη για μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζόμενους της εφημερίδας.

Το δικαστήριο, μετά από μαραθώνια διαδικασία που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11 χθες το βράδυ, έκρινε ένοχο τον Κ. Τριανταφυλλάκη τον οποίο είχαν μηνύσει 43 εργαζόμενοι της εφημερίδας για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις της υπεράσπισης κατά του κατηγορητηρίου, του κλητηρίου θεσπίσματος και αναρμοδιότητας του, ενώ διέταξε την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής (συνήγοροι εργαζομένων).

Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν 17 συντάκτες της εφημερίδας «ΑΠΟΦΑΣΗ», οι οποίοι βρίσκονται μαζί με όλους τους συναδέλφους τους και παραμένουν σε επίσχεση εργασίας κατά της εργοδοσίας της εφημερίδας από τις 22 Ιουλίου 2005, διεκδικώντας μέχρι σήμερα δεδουλευμένους μισθούς, μισθολογικές διαφορές, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις Ε.Σ.Η.Ε.Α.-Ε.Ι.Η.Ε.Α., τις ασφαλιστικές εισφορές σε Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.- Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. κ.λπ..

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν υπέρ των εργαζομένων περιλαμβάνονται ο εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας «ΑΠΟΦΑΣΗ»,   Στάθης  Καγιαλές, και εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ο Δημήτρης Τσαλαπάτης και ο Χρήστος Κυρίτσης, μετά από ειδικό αίτημα που υπεβλήθη στο δικαστήριο και ύστερα από πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας.

Είναι πρώτη φορά που εκδίδεται απόφαση ποινικού δικαστηρίου, η οποία επιβάλλει τόσο μεγάλες ποινές σε εκδοτική επιχείρηση για μη καταβολή δεδουλευμένων.