Η Ίδρυση της ΠΟΕΣΥ

Στις 12 Οκτωβρίου του 1994 ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), που ήρθε να καλύψει την ανάγκη συνολικής έκφρασης εκπροσώπησης και δράσης του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας.

Στο Ιδρυτικό Συνέδριο, το οποίο ενέκρινε το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, συμμετείχαν με 25 εκπροσώπους τους, οι πέντε Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας.

  • Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
  • Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)
  • Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)
  • Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ)
  • Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ)

 

Ακολούθησε το 1ο Τακτικό Συνέδριο, τον Μάϊο του 1995 στην Αθήνα, από το οποίο εκλέχτηκαν τα 11 μέλη που αποτέλεσαν το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο. Η σύνθεσή του ήταν η ακόλουθη:

Πρόεδρος:                                   Δημήτριος Γκλαβάς

Α’ Αντιπρόεδρος:                      Αντώνης Κούρτης

Β’ Αντιπρόεδρος:                      Αθανάσιος Σαμαράς

Γενικός Γραμματέας:               Νικόλαος Καραντηνός

Ταμίας                                         Χρήστος Αναγνωστός

Οργανωτικός Γραμματέας:    Νικόλαος Κιάος

Έφορος:                                     Χρήστος Αθανασίου

Μέλη: Αναστασία Νταουντάκη, Νικήτας Γαβαλάς, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Αθανάσιος Αλατάς

 

Συμμετοχές

Η ΠΟΕΣΥ είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) και από την ίδρυσή της συνέβαλε αποτελεσματικά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, είχε -και εξακολουθεί να έχει- ενεργό συμμετοχή στις διεθνείς δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κλάδου, συνεργασίες στον χώρο του πολιτισμού και των κοινωνικών προβλημάτων.

Στις πρωτοβουλίες της, παράλληλα με τον συντονισμό στις απεργιακές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις του Κλάδου, ανήκουν οι παρεμβάσεις σε κοινωνικοασφαλιστικά θέματα, οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υπονόμευση των ΣΣΕ, σε όλη τη χώρα:

 

  • Η ΑΝΑΛΗΨΗ πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση των συμβασιούχων της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι να αποκατασταθούν όλοι οι συμβασιούχοι με σταθερή και μόνιμη απασχόληση.
  • Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ και προώθηση, με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, ειδικής πρωτοβουλίας για την κατάρτιση της “βιομηχανίας των αγωγών” (αστικές αποζημιώσεις), που κρατάει σε ομηρία τους δημοσιογράφους από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
  • Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ των προϋποθέσεων για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τους ίδιους όρους (θεσμικά, ύψος αμοιβών κ.λπ.) για όλες τις Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας, και εν τέλει στην κατεύθυνση κοινής ΣΣΕ για τις Ενώσεις της χώρας.
  • Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τον ΠΣΑΤ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα και τη διασφάλιση του ρόλου του αθλητικού συντάκτη.
  • Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, σε συνεργασία με τα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού και του Παντείου Πανεπιστημίου, ειδικής ημερίδας για τη διάσωση των αρχείων της ελληνικής εκπομπής του BBC και τη διάθεσή τους -τελικά- στη Βουλή των Ελλήνων.
  • Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ μόνιμης συνεργασίας με την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή αντιμετώπισης των ναρκωτικών, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των ΜΜΕ και της συμμετοχής των δημοσιογράφων στην όλη προσπάθεια.