27 Αυγούστου, 2006

Συνάντηση Π.Ο.Ε.ΣΥ. – ΣΥΝ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέκο Αλαβάνο, είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για το σχέδιο νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο, και ειδικότερα η προσπάθεια της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τη δημιουργία «εφημερίδων χωρίς δημοσιογράφους», υπονομεύοντας τις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων της περιφέρειας. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων αλλά και τα ζητήματα ποιότητας στην ενημέρωση, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα θέματα δημοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των συμβασιούχων στην Ε.Ρ.Τ., αλλά και στο απαράδεκτο καθεστώς των «αγωγών» κατά δημοσιογράφων, που δημιουργεί συνθήκες ομηρίας και περιορισμού στην ελευθερία της έκφρασης.

Εκ μέρους της Π.Ο.Ε.ΣΥ. στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο Γενικός Γραμματέας, Αντώνης Νταβανέλλος και τα μέλη του Δ.Σ. Θέμης Μπερεδήμας και Σταμάτης Νικολόπουλος.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Από το ΣΥΝ ανακοινώθηκε ότι:

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) και συζήτησε τα προβλήματα του κλάδου των δημοσιογράφων.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Θέλω να υπογραμμίσω ότι φαίνεται πως, και στην Ελλάδα, όσο αυξάνεται ο ρόλος των ΜΜΕ , πολλές φορές μάλιστα ανεξέλεγκτος, τόσο υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συντακτών, των δημοσιογράφων. Αυτό είναι ένα θέμα και δημοκρατίας, αλλά και ένα θέμα με εργασιακή διάσταση, και θέλω επ΄ αυτού να κάνω τρεις παρατηρήσεις:
Πρώτον, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τη χειραγώγηση που προσπαθεί να επιβάλλει στο χώρο της ενημέρωσης, τόσο με το Νομοσχέδιο για τον Περιφερειακό Τύπο, όσο και με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, χωρίς διαφάνεια και χωρίς να παίρνει υπ’ όψιν της ένα βασικό κριτήριο που είναι ο αριθμός των απασχολουμένων, οι δυνατότητες νέας απασχόλησης, η κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το δεύτερο θέμα αφορά στην ίδια την ΕΡΤ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει αυτή την προσπάθεια επηρεασμού μέσα στο χώρο, και να εφαρμόσει την Οδηγία της ΕΕ για τους συμβασιούχους σε όλους ανεξαίρετα τους εργαζομένους στην ΕΡΤ οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πέρα από τους αυθαίρετους όρους που έχει το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.
Και τρίτον θα έπρεπε επιτέλους τα κείμενα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να μην πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων. Περιμένουμε λοιπόν από τα ηλεκτρονικά, κυρίως, μέσα μαζικής ενημέρωσης, να ανοίξει μια συζήτηση με ισότιμους όρους και όχι στη βάση της ύπαρξης δύο κομμάτων στη χώρα μας, πάνω στα θέματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.»

Ο Δημ. Τσαλαπάτης, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, τόνισε τα εξής:

«Είχαμε μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα συνάντηση και αυτό που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε είναι ότι εμείς οι δημοσιογράφοι επιχειρούμε, προσπαθούμε να υπηρετούμε την ποιότητα στην ενημέρωση και απέναντι είναι η χειραγώγηση την οποίαν και η κυβέρνηση επιδιώκει αλλά και επιχειρηματικά κέντρα. Το ζητούμενο είναι, η διαχείριση της ενημέρωσης θα μπορεί, κάποτε, να γίνει από τους δημοσιογράφους και μόνο; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα για την κοινωνία και τη δημοκρατία.»