30 Αυγούστου, 2006

Συλλήψεις συντακτών σε Κύπρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αξιώνει μαζί με όλο το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, τους συναδέλφους της Κύπρου και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.), να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις και οι συλλήψεις λειτουργών της ενημέρωσης σε ώρα καθήκοντος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ή οπουδήποτε αλλού.

Το θέμα συζητήθηκε σε κοινή σύσκεψη όλων των λειτουργών της ενημέρωσης στη Λευκωσία με αφορμή «το φαινόμενο του ανοικτού πολέμου που έχουν κηρύξει η κατοχική δύναμη και το υποτελές σ’ αυτήν καθεστώς με τη σύλληψη-απαγωγή κατά το τελευταίο δίμηνο συνεργείων τριών τηλεοπτικών σταθμών, ενώ εκτελούσαν δημοσιογραφικό έργο».
Σε ανακοίνωση της, η Δ.Ο.Δ. επισημαίνει για το θέμα ότι «οι δημοσιογράφοι αυτοί πρέπει να ελευθερωθούν άμεσα και να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί», καθώς και ότι «πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση απαράδεκτου εκφοβισμού συναδέλφων που προσπαθούν να κάνουν νόμιμα τη δουλειά τους».

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. συντάσσεται απόλυτα με την αξίωση των φορέων των ΜΜΕ της Κύπρου, που ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς προάσπισης της ελευθεροτυπίας και των ατομικών δικαιωμάτων, να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα για τον τερματισμό των αυθαιρεσιών των κατοχικών δυνάμεων και για την αποτελεσματική προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.