2 Μαΐου, 2014

«Πανηγυρική έναρξη της ΝΕΡΙΤ» με ανοιχτές τις πληγές από το λουκέτο στην ΕΡΤ

Μεθαύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, ξεκινά η εκπομπή σήματος της ΝΕΡΙΤ – που θα διαδεχθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα το οποίο κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε Δημόσια Τηλεόραση -, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν για τους εργαζόμενους οι πρόνοιες που η ίδια η ΝΕΡΙΤ έχει θέσει στην προκήρυξή της και χωρίς πρόβλεψη για ΣΣΕ• με συνέπεια να βαθαίνουν αντί να επουλώνονται οι χαίνουσες πληγές που άνοιξε στο σώμα της Ενημέρωσης το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Με αφορμή την πανηγυρική – ή μάλλον… πανηγυριώτικη – έναρξη της λειτουργίας του νέου φορέα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει στον Πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ ότι το Δημόσιο δεν έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Στους συναδέλφους οφείλονται τα δεδουλευμένα με βάση την συνολική τους προϋπηρεσία, αποδοχές αδείας, επιδόματα αδείας και υπερωρίες.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει στον υπουργό Εργασίας το αναπάντητο αίτημά της Ομοσπονδίας για συνάντηση, πριν από το Πάσχα, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση των συναδέλφων που στην πλειονότητά τους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Στην επιστολή προς τον υπουργό, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ επισήμαινε:

«Με την ανεργία στον κλάδο των δημοσιογράφων να έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ (κυμαίνεται μεταξύ 37% και 40%), η λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για την ανακούφιση των συναδέλφων που στην πλειονότητά τους είναι μακροχρόνια άνεργοι, θεωρείται επιβεβλημένη. Δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης, είναι γεγονός ότι δημοσιογράφος που χάνει τη δουλειά του, πολύ δύσκολα σήμερα μπορεί να ξαναβρεί εργασία στο ίδιο αντικείμενο.

Το πρόβλημα της ανεργίας στο δημοσιογραφικό κλάδο επέτεινε ιδιαίτερα και το κλείσιμο της ΕΡΤ, που στον μακρύ κατάλογο των ανέργων δημοσιογράφων προσέθεσε τουλάχιστον άλλους περίπου 500.
Ωστόσο, το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα και στα Ταμεία του Τύπου, που κλήθηκαν ξαφνικά να καταβάλουν επιδόματα ανεργίας για μέλη τους, των οποίων οι εργοδότες ουδέποτε συνεισέφεραν υπέρ του Κλάδου Ανεργίας. Όπως είναι γνωστό, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ως δημόσιοι οργανισμοί, έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή εισφορών υπέρ του Κλάδου Ανεργίας.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δημοσιογράφοι δεν επιδοτούνται. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επιδότησης της ανεργίας, που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.