29 Απριλίου, 2014

Παλεύουμε να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές

Με την ευκαιρία της απεργίας της εργατικής Πρωτομαγιάς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερς, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους στο χώρο της ενημέρωσης, όλης της χώρας. Με αίσθημα αλληλεγγύης εκφράζει πλήρη στήριξη και συμπόρευση με όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της χώρας.

Ο κλάδος μας είναι από τους πρώτους που δέχτηκε πλήγματα με εκατοντάδες απολύσεις, δεκάδες λουκέτα, δραματικό περιορισμό της μισθωτής εργασίας και αντικατάστασή της με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, υπονόμευση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και με το αντιδημοκρατικό «μαύρο» στην ΕΡΤ. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ πατώντας σε ένα αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων προσπαθούν να μας γυρίσουν ενάμιση αιώνα πίσω, ανατρέποντας πλήρως όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις μας κι επιβάλλοντας μια ισοπεδωτική πολιτική που μοναδικό στόχο έχει την διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας τους. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η άσκηση της δημοσιογραφίας γίνεται όλο και πιο περιορισμένη και ελεγχόμενη, άρχισε να χάνει τον ελεγκτικό και ανατρεπτικό της ρόλο και μετατρέπεται σε απολογητή και προπαγανδιστή των κυρίαρχων πολιτικών.

Η Πρωτομαγιά εδώ και 128 χρόνια μας θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες των εργατών του Σικάγου για την διεκδίκηση του 8ωρου. Είναι ένα ορόσημο που ταυτίστηκε έκτοτε με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για να κατοχυρωθούν συλλογικές συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση, άδειες και επιδόματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κατακτήσεις που έχουν βαφτεί με αίμα και θυσίες κι έχουν σφραγίσει το εργατικό κίνημα.

Αυτές τις κατακτήσεις έχει βάλει στο στόχαστρο το κεφάλαιο, με μια συντονισμένη επίθεση μέσα από μνημόνια και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σαρώνουν δικαιώματα και επαναφέρουν τους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Το βιώνουμε στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη βάρβαρη εκθεμελίωση όλου του εργατικού δικαίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια ζώνη φθηνής, ευέλικτης και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες η φετινή Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερο νόημα. Προβάλλει την αναγκαιότητα των αγώνων, των συνδικάτων, της αλληλεγγύης. Θυμίζει ότι τίποτα δεν κερδήθηκε εύκολα, τίποτα δεν χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με την πάλη των ίδιων των εργαζομένων.
Η μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα είναι ο καλύτερος εορτασμός της Πρωτομαγιάς. Για να τιμήσουμε τους ήρωες εργαζόμενους, αλλά και να υπογραμμίσουμε τη δική μας διάθεση να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, στα Μνημόνια και την Τρόικα, για να γράψουμε τη δική μας ιστορία αγώνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.