7 Μαΐου, 2014

Δ.Τ – ΝΕΡΙΤ: Από το κακό στο χειρότερο

Φτάνει πια ! Το ψέμα και η απάτη της κυβέρνησης δεν έχουν όρια. Η κυβέρνηση και ο Παντελής Καψής, υπό την πίεση της Γιουροβίζιον και των ευρωεκλογών, άλλαξαν το Δ σε Ν και προπαγανδίζουν ότι δημιούργησαν τη Νέα Δημόσια Ραδιοτηλέοραση…

Ο κ. Καψής μπορεί να πιστεύει ότι είναι ικανός με τέτοια τερτίπια να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό, αλλά κανείς δεν πείθεται πλέον. Η ΝΕΡΙΤ δεν είναι απλά ένα κακό αντίγραφο και συνέχεια της Δ.Τ. Κουβαλάει όλες τις στρεβλές και κακές πρακτικές του μορφώματος του υπουργείου Oικονομικών και προσπαθεί να το αναγάγει σε θεσμό.

Η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις. Καθιερώνει ένα πρωτοφανές εργασιακό πλαίσιο, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ως μοντέλο. Οι συμβασιούχοι της Δ.Τ οι οποίοι απασχολούνται με δίμηνες συμβάσεις έργου σε μια υπηρεσία του υπουργείου Oικονομικών, για να παράγουν και να μεταδίδουν δημοσιογραφικό έργο, μεταφέρονται ως ενοικιαζόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Χωρίς Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, χωρίς κανόνες και χωρίς πλαίσιο λειτουργίας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που δεν έχει η ΝΕΡΙΤ. Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει περιουσία. Της έχουν παραχωρήσει για χρήση το Ραδιομέγαρο, και έναν αποθηκευτικό χώρο και 45 μόνον (από τα 1.100 που είχε η ΕΡΤ) σημεία εκπομπής. Η υπόλοιπη περιουσία της ΕΡΤ, όπως άλλωστε και ίδιο το Ραδιομέγαρο, προορίζεται για ξεπούλημα.

Η ΝΕΡΙΤ δεν έχει πρόγραμμα. Δεν έχει πρωτογενείς εσωτερικές παραγωγές, δεν εφαρμόζει διαφανείς διαδικασίες για αγορά προγράμματος, δεν έχει πλαίσιο σύμπραξης και συμπαραγωγών, δεν έχει πλάνο και στόχο για την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

Δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη εχέγγυα για αντικειμενική ενημέρωση. Τόσο οι εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, όσο και οι πρακτικές αδιαφάνειας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η διοίκηση, κάνουν το δημοσιογραφικό έργο της αντικειμενικής πληροφόρησης σχεδόν απαγορευτικό.

Την ίδια στιγμή με νέα τροπολογία η κυβέρνηση έρχεται να τσεκουρώσει αναδρομικά τις αποζημιώσεις των απολυμένων οι οποίες παρανόμως 11 μήνες τώρα δεν καταβάλλονται, έχοντας οδηγήσει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Επίσης προσπαθεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων όλες τις παράνομες αποφάσεις του ειδικού διαχειριστή, δίνοντάς του το δικαίωμα να τις αναρτήσει ετεροχρονισμένα στη Διαύγεια, σε μια προσπάθεια απροκάλυπτης συγκάλυψης σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων.

Για όλα αυτά και για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα η ΝΕΡΙΤ, όπως και η Δ.Τ, δεν έχει τη συναίνεση ούτε του δημοσιογραφικού κλάδου, ούτε και του λαού. Η κοινωνία έχει σταθερά γυρισμένη την πλάτη της στο κυβερνητικό κανάλι.

Η ΝΕΡΙΤ όπως και οι προκάτοχοι της (ΕΔΤ – ΔΤ) δεν έχει μέλλον. Η ΠΟΕΣΥ στηρίζει τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και για μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.