30 Οκτωβρίου, 2006

Όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) που συνεδρίασε σήμερα, με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του «μίνι-ασφαλιστικού» νομοσχεδίου, επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση την αμετακίνητη ομόφωνη θέση του δημοσιογραφικού κόσμου και όλων των Ενώσεων-μελών υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και του αυτοδιοίκητου των επικουρικών μας Ταμείων.

Ταυτόχρονα όμως, καταγγέλλει και τις απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές, με τις οποίες μέσω διατάξεων του νομοσχεδίου γίνονται εκπτώσεις σε θεσμικά ζητήματα προς όφελος της εργοδοσίας.
Θεωρεί απαράδεκτες και απαιτεί την άμεση ανάκληση των διατάξεων που αφορούν:
– χαριστικές ρυθμίσεις – εμφανείς ή υπόγειες – υπέρ των εργοδοτών (εξόφληση οφειλών σε 96 δόσεις κ.λπ.)
– πρακτικές εισφοροκλοπών από εργοδότες που «κρύβει» η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει τη δυναμική συμμετοχή όλων των συναδέλφων και των Ενώσεων – Μελών, στο διεκδικητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν ήδη δύο διατάξεις του αρχικού νομοσχεδίου και να μην υπάρξουν εκπτώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, καθώς και να μην περάσει η απόπειρα καθιέρωσης «εργασίας με το μπλοκάκι» και να κοπεί ο δρόμος στην «εργολαβία για ενημέρωση».
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. απευθύνεται σ’ όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς φορείς και τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι:
– δεν θα επιτρέψουν φαλκίδευση των κοινωνικό-ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και των πόρων των Ταμείων τους.
– θα σταθούν εμπόδιο στην όποια απόπειρα κατάργησης της αυτοτέλειας των ασφαλιστικών μας Ταμείων και με τον τρόπο αυτό την κατάλυση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. απαιτεί σταθερή εργασία για όλους τους συναδέλφους με πλήρη κοινωνικό-ασφαλιστικά δικαιώματα, και για το λόγο αυτό προτείνει να θεσπισθούν:
– Ασφαλιστική κάλυψη των δημοσιογράφων με μισθούς, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπολείπονται των Σ.Σ.Ε. που ισχύουν και η εφαρμογή τους να ελέγχεται και από τα Ταμεία.
Ασφάλιση με βάση τουλάχιστον τις αποδοχές της Σ.Σ.Ε. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.), για όσους εργάζονται σε εκδόσεις του Σαββατοκύριακου, έχουν ήδη προϋπηρεσία στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. και επιλέγουν συνέχιση της ασφάλισής τους σ’ αυτό, για λόγους διαδοχικής ασφάλισης.
– Αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου κύησης και λοχείας ως προϋπηρεσίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. – Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.).
– Καθιέρωση ασφαλιστικής ενημερότητας (από Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. και Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.), καθώς και βεβαίωση για τη μη οφειλή δεδουλευμένων στους εργαζομένους, προκειμένου να έχουν δικαίωμα τα Μ.Μ.Ε. για τη δημοσίευση και μετάδοση κρατικών διαφημίσεων.
– Αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ασφάλιση του Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. για τους συντάκτες που εργάζονται στις περιοδικές εκδόσεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ