9 Νοεμβρίου, 2018

Επιστημονική Ημερίδα της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα στη Λάρισα

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ στη Λάρισα στην επιστημονική ημερίδα της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι του Εφετείου Λάρισας και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας διοργάνωσαν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Δικηγόρων Λάρισας  επιστημονική ημερίδα με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» με εισηγητές τους: Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ – Ευρωβουλευτή, Γεώργιο Μπατζαλέξη, Αρεοπαγίτη ε.τ , Αναπληρωτή Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ανδρέα Γιουρμετάκη, δημοσιογράφο – μέλος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος έφορος της ΠΟΕΣΥ Γιάννης Σιούλας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Λάρισας Νικολέττα Μπασδέκη, Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, Τρικάλων Νικόλαος Γουγουλάκης, Καρδίτσας Γιώργος Ανυφαντής.
Από πλευράς των δημοσιογραφικών Ενώσεων χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ  Έλενα Ριζεάκου και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς.
Στην εκδήλωση αναλύθηκε ο νέος νόμος για τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με τη δημοσιογραφία.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε:
” Πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο καθώς μετά την θέση σε ισχύ του Κανονισμού για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στον χώρο της ήδη υφιστάμενης διαπάλης μεταξύ της ελευθερίας του Τύπου και της ανάγκης διαφύλαξης της ιδιωτικότητας και της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης του ατόμου.
Η μεγαλυτερη προκληση που τιθεται για ολους μας ειναι το διαδίκτυο, το οποίο μπορει να διαχύσει την πληροφορία σε ελάχιστο χρόνο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Και οχι μονον να μεταφερθεί αλλά να παραμεινει εν ισχυ. Οι σταθμίσεις μεταξύ της ανάγκης ενημέρωσης του κοινού και της προάσπισης της δημοκρατίας μέσω της ελευθερίας του Τύπου από τη μια και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του ατόμου από την αλλη, είναι πολλές φορές διλημματικές και δύσκολες. Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος μέσω του οποίου, μπορεί να βρεθεί η αναγκαία χρυσή τομή είναι αφενός η εφαρμογή της Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος και αφετέρου η διαμόρφωση ενός σαφούς νομικού πλαισίου.”

 

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ

Στα γραφεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της προέδρου της ΠΟΕΣΥ Έλενας Ριζεάκου με τους προέδρους των τριών Περιφερειακών Ενώσεων Ν. Καρρά, Κ. Κορτέση και Δ. Χορταργιά και τους εκπροσώπους των Ενώσεων στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, τους αντιπροέδρους Α. Φωκιανίδη και Γ.Κυρούση από ΕΣΗΕΜ-Θ και ΕΣΗΕΠΗΝ και τον Έφορο Γ. Σιούλα από ΕΣΗΕΘΣτΕΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειας και τις από κοινού δράσεις της ΠΟΕΣΥ και Ενώσεων για την αντιμετώπισή τους.

 

Συνάντηση με Περιφερειάρχη και Δήμαρχο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Λάρισα η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ) κα Έλενα Ριζεάκου, μαζί με τον Πρόεδρο της  Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) κ. Δημήτρη Χορταργιά και τον Έφορο της Π.Ο.Ε.Σ.Υ Γιάννη Σιούλα επισκέφτηκε τον  Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστό, καθώς και τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Τύπου είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στον κ. Αγοραστό τα προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου ενώ παράλληλα μετέφεραν το αίτημα της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων για την κάλυψη των δημοσιογραφικών θέσεων των Δήμων, αλλά και των ειδικών συνεργατών σε θέματα επικοινωνίας από δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα των Ενώσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο, η κ. Ριζεάκου αναφέρθηκε εν συνόψει στα προβλήματα του δημοσιογραφικού κόσμου ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, εργάζονται στο γραφείο Τύπου του δήμου Λαρισαίων.

 

Επίσκεψη στη larissanet

Τα γραφεία της larissanet επισκέφθηκαν η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ) κα Έλενα Ριζεάκου και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) κ. Δημήτρης Χορταργιάς και συζήτησαν για θέματα του περιφερειακού Τύπου με τον εκδότη – διευθυντή της εφημερίδας μας Χρήστο Μπεχλιβάνο και δημοσιογράφους της larissanet .

Στη σύντομη συνάντηση οι δύο πρόεδροι και οι δημοσιογράφοι εστίασαν σε εργασιακά θέματα, αλλά και τις προκλήσεις του περιφερειακού Τύπου στην εποχή μας.

https://www.larissanet.gr/2018/11/09/sta-grafeia-tis-larissanet-oi-proedroi-tis-poesy-kai-tis-esiethstee/