5 Νοεμβρίου, 2018

«Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας»

(Φώτο Δημήτρης Πανουλής)

 

Η ΠΟΕΣΥ προσέφερε την τελετή έναρξης των εργασιών του «Διαλόγου των Δημοσιογραφικών Ενώσεων – Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το συνέδριο οργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την ΕΣΠΗΤ.

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν η πρόεδρος Έλενα Ριζεάκου και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας,
η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και μέλη Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Δημήτρης Χορταργιάς, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος και οι πρόεδροι των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ Σωτήρης Κέλλας και Θανάσης Μπαμπανέβας.
Παρεβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της τέχνης και του θεάματος.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι της Βουλής, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και ο πρόεδρος της Ένωσης Αράβων δημοσιογράφων, Αμπού Μπακρ Νάσερ.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κυρία Έλενα Ριζεάκου καλωσόρισε εκ μέρους της Ομοσπονδίας τους συνέδρους:
“Διαλέξαμε να σας υποδεχτούμε στον ιερό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στο πιο εμβληματικό σημείο της Ελλάδας. Ανάμεσα στους θεούς και τους ήρωες, στις θεές και τις Κόρες, η ανθρώπινη ύπαρξη εξυψώνεται από την ομορφιά και τη συμμετρία, το πνεύμα εμφυσά ζωή στο μάρμαρο και κατεβάζει στη Γη την αέρινη θεϊκή αρμονία.
Κάτω από αυτό το μικρό κομμάτι του ουρανού, γύρω από τον Ιερό Βράχο, τον γεμάτο από το ανελέητο φως του ήλιου και το γαλάζιο χρώμα, γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες που διαπότισαν την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη: Η Δημοκρατία και η Ελευθερία.
Η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης.
Οι διαφορετικές απόψεις, οι 10δες σχολές φιλοσοφίας και πολιτικής. Κάθε φιλόσοφος και ένα σύγγραμμα “περί φύσεως”. Ήταν οι πρόδρομοι της ελευθεροτυπίας και των διαφορετικών απόψεων.
Η ενημέρωση και η ελευθερία του Τύπου έχουν βαθιές ρίζες στην Ελλάδα.
Από τον Όμηρο και την εξιστόρηση των κατορθωμάτων του τρωικού πολέμου, μέχρι και τους πρώτους πολεμικούς ανταποκριτές- τον Θουκυδίδη σε απευθείας περιγραφή του Πελοποννησιακού πολέμου και τον Ξενοφώντα στους Μηδικούς πολέμους.
Εδώ γεννήθηκε και ο αντίλογος, η άλλη άποψη, με τον σοφιστή Πρωταγόρα, να διδάσκει στους γιους του Περικλή, πως σε κάθε λόγο υπάρχει και ο αντίλογος. Και ο Ανάξαρχος να μιλάει στον μαθητή του Μεγαλέξανδρο, για την παρρησία και την ελευθερία της γνώμης.
Την ελευθερία της γνώμης και τη νηφαλιότητα, που στις κοινωνίες μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε εμείς οι δημοσιογράφοι.
Το χρέος μας είναι πολύ υψηλότερο από την ενημέρωση.
Είναι χρέος προς την ελευθερία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Είναι χρέος προς την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Είναι χρέος προς την πορεία της ανθρωπότητας στις επόμενες εποχές της ανάπτυξης της.
Σε όλη την ιστορία, ο ρόλος των δημοσιογράφων ήταν δύσκολος.
Στην σημερινή παγκόσμια κρίση με τις ραγδαίες αλλαγές του Κόσμου μας, η αποστολή μας φαντάζει πολλές φορές ανέλπιδη. Η παγκόσμια δημοσιογραφική αλληλεγγύη και ο Διάλογος μεταξύ μας- παρά τις διαφορές είναι αναγκαίο εργαλείο δύναμης και προόδου.
Στην περιήγηση σας νωρίτερα στους θεούς των Ελλήνων, θα είδατε μια Ελληνίδα θεά, δεν είναι πολύ γνωστή. Δεν έχει το πάθος της Ήρας, την ομορφιά της Αφροδίτης ή τη μαχητικότητα της Αθηνάς. Κρατά όμως, μόνιμα αναμμένη τη δάδα, έχει τη δύναμη της φωτιάς. Υπήρχε σε όλα τα αρχαία ιερά είναι η μετουσίωση και η ενσωμάτωση των διαφορών, είναι εκείνη που συμφιλιώνει όλες τις διαφορετικές ποιότητες.
Είναι η θεά Εστία.
Εύχομαι το πνεύμα της να εισχωρήσει στο Διάλογο και η ιερή φλόγα της σύνθεσης να παραμείνει αναμμένη.”