4 Μαρτίου, 2022

Ημέρα της γυναίκας: Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών τονίζει ότι η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου πρέπει να αφιερωθεί στις γυναίκες της Ουκρανίας που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και ξεριζώνονται από τις εστίες τους παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς για να σώσουν τα παιδιά τους από τη δίνη ενός νέου παράλογου πολέμου.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι και στην περίπτωση της Ουκρανίας και στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φτωχοποίησης της κοινωνίας, της ανεργίας, της μητρότητας, των συνεπειών της πανδημίας και φυσικά των πολέμων. Γι’ αυτό, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστικός και όχι μια απλή εορταστική ημερομηνία κάθε 8 Μαρτίου.

Ειδικά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα εντείνεται η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, όπως η ελευθερία επιλογής, η αυτοδιάθεση του σώματος, η εργασιακή ισότητα, δυστυχώς με τραγικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις: με βιασμούς και δολοφονίες από τον δάσκαλο, τον πατέρα, τον αδελφό, τον σύντροφο.

Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για πλήρη Ισότητα και Δικαιοσύνη όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις φύλου. Χρειάζονται, για τον σκοπό αυτό, συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα, αρχής γενομένης από το σχολείο, με την άμεση στήριξη της Πολιτείας και των θεσμών της. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ουσιαστική εφαρμογή των αρχών αυτών. Καλεί επίσης την Δικαιοσύνη να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις γυναικοκτονιών που δυστυχώς αυξάνονται στη χώρα μας.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση να ρυθμίσει με νόμους τα πλαίσια και τα όρια, μέσα στα οποία θα λειτουργήσουν οι δημοκρατικές αρχές της Ισότητας και της Δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία.