12 Ιουνίου, 2006

Η απώλεια της Γιολάντας Τερέντσιο

Σήμερα σίγησε οριστικά «η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας», αλλά μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας, ο ήχος της φωνής της, η προφορά και η συνέπειά της, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης με αφορμή το θάνατο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Γιολάντας Τερέντσιο.

“Η Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC στα χρόνια της χούντας, έφυγε σήμερα, αφήνοντας όμως σ’ όλους μας μία σημαντική παρακαταθήκη: την ποιότητα της ενημέρωσης, που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, ιδέες και μεγάλη ευθύνη, που υπηρέτησε με συνέπεια και σθένος, ανοίγοντας τους ορίζοντες στη νέα γενιά των Ελλήνων και τη νέα γενιά των Δημοσιογράφων”, ανέφερε ο κ.Τσαλαπάτης
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) οργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο εκδήλωση διαμαρτυρίας για την διακοπή της Ελληνικής Εκπομπής του BBC, που είχε σαν αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη διάσωση του αρχείου της Εκπομπής (παραδόθηκε στη Βουλή των Ελλήνων) και να υπογραμμιστεί με έμφαση η συνεισφορά της Τερέντσιο, σ’ όλη της την αγωνιστική διαδρομή.
Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με τους Προέδρους των Τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γ. Ανδρεάδη και Γ. Πανούση αντίστοιχα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προβολή της γεμάτης ευαισθησία ταινίας της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Πέπης Ρηγοπούλου «Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας», η οποία ζωντάνεψε ιστορικές μνήμες αλλά και πρότυπα συνεπούς δημοσιογραφικής διαδρομής.