9 Μαΐου, 2007

Φέρτε πίσω τα λεφτά μας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι δημοσιογράφοι με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις Συντακτών, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) σε όλα τα ΜΜΕ.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος που επισήμανε την ανυποχώρητη στάση του κλάδου και την απαίτηση για την επιστροφή όλων των χρημάτων από το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ, ενώ τόνισε πως «Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, ενωμένοι ας περιφρουρήσουμε τα ασφαλιστικά μας Ταμεία και ας διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και Α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης, καταγγέλλοντας την πολιτική και οικονομική λεηλασία με την πολιτική της κυβέρνησης και το ομόλογο στο ΤΣΠΕΑΘ, αλλά και το σχέδιο χειραγώγησης της ενημέρωσης, στο οποίο απαντούν και με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι δημοσιογράφοι.

Η πορεία κατέληξε στην Βουλή των Ελλήνων, όπου επιδόθηκαν από αντιπροσωπεία του κλάδου ψηφίσματα διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα.

Οι δημοσιογράφοι απαιτούν την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του ομολόγου από το ΤΣΠΕΑΘ, την διασφάλιση της αυτοτέλειας των Ταμείων, την πλήρη εξασφάλιση των αποθεματικών τους, την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των ομολόγων από τη Δικαιοσύνη, την ανάδειξη και τον καταλογισμό των ευθυνών και το σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι απεργοί δημοσιογράφοι σε όλη την Ελλάδα, με το ψήφισμά τους, απευθύνονται στη Βουλή των Ελλήνων και επισημαίνουν ότι:

 • «Επειδή οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και εξελίξεις σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων οι οποίες καταδικάζονται από όλο τον Ελληνικό λαό δημιουργούν μεγάλους κινδύνους όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών αυτών.
 • Επειδή τα αποθεματικά των Ταμείων δεν είναι αναλώσιμα και δεν είναι δυνατό να γίνεται «παιχνίδι» με αυτά σε βάρος των ασφαλισμένων με την τοποθέτηση τους σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου όπως τα δομημένα ομόλογα με μη εγγυημένους όρους αγοροπωλησίας, ελέγχου και εξασφάλισης κεφαλαίου και αποδόσεων.
 • Επειδή η αγορά, με τη συναίνεση –εάν όχι την προτροπή- της Κυβέρνησης από το ΤΣΠΕΑΘ ομολόγου 130 εκατομμυρίων ευρώ 20ετούς διάρκειας, με αδιαφανείς διαδικασίες, ως προς την έκδοση και τη διαδρομή του, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεων του Ταμείου απέναντι των ασφαλισμένων του.
 • Επειδή η εισβολή αυτή στα αποθεματικά και στο ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων στον Τύπο  σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εξοφλητικών δόσεων των υποχρεώσεων των εργοδοτών και την πρόσφατη τροπολογία και που μετατρέπει τα ασφαλιστικά Ταμεία σε χρηματιστηριακές εταιρίες οδηγεί στην πράξη στην αδρανοποίηση από τους εργοδότες και άλλους υπόχρεους εξόφλησης οφειλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το ΤΣΠΕΑΘ και μέσω αυτού στα υπόλοιπα συνδικαιούχα Ταμεία Ασφάλισης, Επικουρικής, Πρόνοιας, Αλληλοβοήθειας και Περίθαλψης.
 • Επειδή ο δημοσιογραφικός κόσμος   δεν πρόκειται να επιτρέψει την διπλή αυτή απόπειρα χειραγώγησης του και κατ’ επέκταση της χειραγώγησης του ελληνικού λαού.
 • Επειδή τα προβλήματα των δημοσιογράφων αλλά και των λοιπών εργαζομένων στις εφημερίδες, την ραδιοτηλεόραση (ιδιωτική και Δημόσια) καθημερινά αυξάνονται. Εφημερίδες κλείνουν και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Οι εργασιακές σχέσεις απορυθμίζονται με το σύστημα της ελαστικής  απασχόλησης και αμοιβής. Ενώ παράλληλα οι ΣΣΕ συστηματικά παραβιάζονται και οι απολύσεις αποτελούν καθημερινή πρακτική.
 • Επειδή εξακολουθεί στην ΕΡΤ το σύστημα των συμβασιούχων που καθιστά όμηρους τους δημοσιογράφους και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας  προς την εργασία τους ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι συμβασιούχοι εκείνοι που η σύμβασή τους μετατράπηκε σε σύμβαση αορίστου χρόνου.
 • Επειδή η ελεύθερη, αντικειμενική και ποιοτική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών έχουν κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία διαμαρτυρίας για σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου 2007 όλων των συντακτών που εργάζονται τα ΜΜΕ (Τύπο, Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Σταθμούς), στα Γραφεία Τύπου, την ΕΡΤ, τα ΝΠΔΔ, τις επιχειρήσεις του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ:

 • Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του ομολόγου με τους νόμιμους τόκους και τις αποδόσεις του κεφαλαίου που διατέθηκε.
 • Τη διασφάλιση της αυτοτέλειας και της λειτουργίας των Ταμείων με αιρετές Διοικήσεις και Κοινωνικό έλεγχο.
 • Την πλήρη εξασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων με σταθερή και εγγυημένη εκ των προτέρων απόδοση.
 • Την άμεση επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στην ΕΡΤ.
 • Όχι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου αλλά συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους και πλήρη αποκατάσταση εκείνων που οι συμβάσεις τους έχουν ήδη μετατραπεί σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 • Το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όπου αυτά οφείλονται.
 • Την εξασφάλιση της ποιότητας της ενημέρωσης και της ελεύθερης κι αντικειμενικής πληροφόρησης.
 • Τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Και
 • Το σταμάτημα των απολύσεων».