18 Μαρτίου, 2008

Επιστολή προς βουλευτές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή προς βουλευτές-δημοσιογράφους απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), ζητώντας να μην περάσει από τη Βουλή και να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και όλες οι αντι-ασφαλιστικές διατάξεις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε χθες με τους Προέδρους των Ενώσεων Συντακτών και τους Προέδρους των Επικουρικών Ταμείων.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την πλήρη αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική και την δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι αποβαίνει σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και της περιουσίας των Ταμείων.

Τις ίδιες θέσεις επαναλάβαμε και κατά την συνάντηση, στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας για τη δήμευση πόρων από τα δημοσιογραφικά Ταμεία και τα αποθεματικά μας, που ως κεφάλαιο είναι προϊόν της δικής μας συμμετοχής και της εσωτερικής αλληλεγγύης του κλάδου μας (π.χ. ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζομένων στο σύνολο των αποδοχών, κρατήσεις και υπέρ του ΙΚΑ, και ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων αντιστρόφως ανάλογα ως προς το ύψος των μισθών).

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Ταμείο Τύπου, για εργαζομένους σε ΜΜΕ (οι οποίοι όμως δεν έχουν κύρια ή αποκλειστική απασχόληση μόνο στην Ενημέρωση), χωρίς καμία εγγύηση βιωσιμότητας και χωρίς προϋποθέσεις που να κατοχυρώνουν τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα προωθείται διάταξη με την οποία δημεύονται εκατομμύρια ευρώ από το ΤΣΠΕΑΘ και τον ΕΔΟΕΑΠ με την καθιέρωση παρακράτησης 10% από τους πόρους τους, γεγονός που έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις για το σύνολο των Ταμείων και λογαριασμού αλληλεγγύης (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΕΑΣ κ.λπ.), στον τομέα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης επιχειρείται η μετατροπή της ειδικής εισφοράς – πόρου των Ταμείων μας, ώστε να αποβεί δημόσιο έσοδο, παρόλο που ακόμη και με χθεσινή γνωμοδότησή του, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνει: «Το αγγελιόσημο υποκαθιστά την απουσία εργοδοτικών εισφορών και κρατικής ενίσχυσης και λειτουργεί στην πράξη ως οιονεί ασφαλιστική εισφορά, σε σχέση με τους κοινωνικούς πόρους άλλων ταμείων».

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο με τη συμφωνία Ιδιοκτητών Ραδιοτηλεοπτικών μέσων με την Κυβέρνηση, ώστε με τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί, να ενταχθούν στο ΤΣΠΕΑΘ, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους και στον ΕΔΟΕΑΠ, ενδεχομένως και στα ΤΕΑΣ, πέραν των 6.000 ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και άλλα Ταμεία, με κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς στην κύρια ασφάλιση, γεγονός που έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τα Ταμεία.

Ανάλογη επίπτωση προκύπτει και στις εργασιακές σχέσεις και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεδομένου ότι η διεύρυνση στα Ταμεία επιχειρείται με κλάδους που έχουν κρατική άδεια άσκησης επαγγέλματος (Βιομηχανίας Τηλεόρασης και Κινηματογράφου) με ειδικότητες ελευθέρων επαγγελματιών, επιτηδευματιών ή ιδιωτικών μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνικών μονάδων (Ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, Ξυλουργοί, Κομμωτές, Αμπιγιέζ, Ενδυματολόγοι και βοηθοί αυτών, Σκηνογράφοι και βοηθοί αυτών, Τεχνίτες Σκηνικών, Ζωγράφοι και πλαστικοί, Μακιγιέζ, Τεχνουργοί Εφφέ, κλπ).

Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιογραφικός κόσμος επιμένει στην αυτονομία του ασφαλιστικού συστήματος του Κλάδου, επαναλαμβάνοντας την αμετακίνητη θέση του, για την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων που πάρθηκαν για το Ασφαλιστικό, από το 4ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.ΣΥ…

Οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία σε όλη την Ελλάδα, την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Π.Ο.Ε.ΣΥ., που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Προέδρων των Ενώσεων, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η υλοποίηση μιας στρατηγικής για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων του Κλάδου.
Ζητούμε την συμπαράστασή σας για να μην περάσει από την Βουλή και να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και όλες οι αντί-ασφαλιστικές διατάξεις, που κυριολεκτικά ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ τα Ταμεία μας.»