20 Μαρτίου, 2008

Όχι στην “πειρατία”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις σ’ όλη την Ελλάδα για το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, στην κοινωνική ασφάλιση, στο συνδικαλιστικό δικαίωμα αλλά και στη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών διεκδικήσεων, απάντησαν οι δημοσιογράφοι στην κυβερνητική ανατροπή σε βάρος των δικαιωμάτων μας και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Η ωμή απεργοσπαστική κίνηση της εργοδοσίας του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, με την ανοχή κάποιων ημετέρων της, δορυφόρων, τεχνικών και κυπριακό κανάλι, με δήθεν δημοσιογράφους του, έπεσε στο κενό.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. αντέδρασε άμεσα και σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου & Νήσων (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.), Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς & Ευβοίας (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.Ε.), Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), καθώς και την Ένωση Συντακτών Κύπρου (Ε.Σ.Κ.), απέτρεψαν τις απεργοσπαστικές πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα:

Δεν πραγματοποιήθηκαν πειρατικές συνεντεύξεις Τύπου που είχαν προγραμματιστεί μετά τους αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, ύστερα από παρέμβαση των συναδέλφων της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.Ε., της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. και της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ..

Στον αγώνα ΟΦΗ – Ατρόμητου από το Ηράκλειο, μετά από παρέμβαση της απεργιακής επιτροπής των δημοσιογράφων και της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., κόπηκε ο σχολιασμός (σπικάζ).

Δεν υπήρξε σχολιασμός (σπικάζ) στον αγώνα Ηρακλή-Ολυμπιακού από τη Θεσσαλονίκη, μετά από διάβημα συναδέλφων και του Γενικού Γραμματέα της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ.

Η απόπειρα τηλεπειρατίας, με τη νέα εργοδοτική αυθαιρεσία και την κατάφορη παραβίαση από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, των εργασιακών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των πολιτών στην Ελλάδα, ήδη καταγγέλλεται με πρωτοβουλία της Π.Ο.Ε.ΣΥ., στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ.), στις Εθνικές και Κοινοτικές αρχές αλλά και τις Διεθνείς Αθλητικές αρχές (UEFA κ.λπ.). και φυσικά στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

Η διακοπή της περιγραφής “στον αέρα” όπως έγινε στο Ηράκλειο και η αποτροπή της, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος και μια ακόμη απόδειξη ότι οι δημοσιογράφοι ενωμένοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους και μάχονται για τα δικαιώματά τους.

Ενδεικτικές των αντιδράσεων αυτών είναι οι καταδικαστικές ανακοινώσεις συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των ανέργων, στις απεργιακές κινητοποιήσεις σ’ όλη τη χώρα κατά της ασφαλιστικής απορύθμισης, και τους καλεί σε εγρήγορση για κλιμάκωση των αντιδράσεων.