21 Μαρτίου, 2007

Εκδήλωση για Τ.Λειβαδίτη

Να δοθεί το όνομα του Τάσου Λειβαδίτη σ’ ένα δρόμο ή μία πλατεία του Μεταξουργείου προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών(Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με διάβημά της προς τον Δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη.

«Σήμερα απαντούμε και με το δημοσιογραφικό πολιτισμό στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τη γενικότερη αμφισβήτηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Τάσο Λειβαδίτη (1921-1988) πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη) στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Πάνος Σόμπολος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ. Μάνος Αμελίδης και ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Γιώργος Λαζαρίδης.
Στο έργο, την προσωπικότητα και την σπουδαία προσφορά του Τάσου Λειβαδίτη αναφέρθηκαν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Μαρκόπουλος, Σπύρος Κατσίμης, Γιώργος Δουατζής  και ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Απόστολος Μπενάτσης.
Στο πλαίσιο τα εκδήλωσης, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.Σ.Π.Η.Τ.) ανακήρυξε τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη σε post mortem επίτιμο μέλος της, για την προσφορά του και στον Περιοδικό Τύπο.  Τη σχετική πλακέτα και τον πάπυρο ανακήρυξης παρέλαβε από την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Σ.Π.Η.Τ. Φωφώ Πέπονα, ο εγγονός του ποιητή Στέλιος Χαλάς.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Σταύρου Στρατηγάκου για τον μεγάλο δημιουργό και επίσης έγινε:

Παρουσίαση σπάνιου ηχητικού ντοκουμέντου, με απαγγελία του ποιητή.

Ερμηνεία από τον Λάκη Παπά, στα «Λυρικά» (στίχοι Τάσος Λειβαδίτης – μουσική Μίκης Θεοδωράκης)

Απόδοση ποιημάτων του Τάσου Λειβαδίτη από τη συνάδελφο Νατάσα Μποζίνη

Φωτογραφική έκθεση με ντοκουμέντα από τη ζωή, τους αγώνες και τη δράση του ποιητή

Τη συλλεκτική αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο εγγονός του Τάσου Λειβαδίτη, Στέλιος Χαλάς.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση (δωρεάν) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα: www.studiokominis.com