26 Μαΐου, 2022

Απονομή των 37ων βραβείων δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση

Απονεμήθηκαν, μετά από 2 χρόνια λόγω covid, τα 37α βραβεία δημοσιογραφίας από το Ίδρυμα Μπότση στους συντάκτες που διακρίθηκαν για τη δουλειά τους, τις δύο περασμένες χρονιές.

Η 37η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του ιδρύματος προαγωγής δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση, πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου.

Μία ιδιαίτερη τιμή για την ΠΟΕΣΥ ήταν η παραλαβή του συνολικού βραβείου προς όλους τους υγειονομικούς συντάκτες της χώρας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου. «Καθένας προσωπικά και όλοι μαζί, κληθήκαμε να δώσουμε τη μάχη με έναν επικίνδυνο αόρατο εχθρό που απείλησε σοβαρά τη ζωή μας, την ελευθερία μας και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Με μεγάλη τόλμη, προσωπικό ρίσκο και αίσθημα ευθύνης, τίμησαν το ρόλο τους να ενημερώσουν την κοινωνία και αψήφησαν τον κίνδυνο», ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.

Στην ομιλία της η κυρία Έλενα Ριζεάκου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Φέτος, η εκδήλωση απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμό γιατί απονέμουμε τα βραβεία μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής αποχής λόγω covid και αφετέρου επειδή οι συνθήκες και οι διεθνείς συγκυρίες είναι τέτοιες που το λειτούργημά μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα που ζούμε.
Τα δύο χρόνια που πέρασαν σημάδεψαν τον κόσμο μας, ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί κληθήκαμε να δώσουμε τη μάχη  με έναν επικίνδυνο, αόρατο εχθρό που απείλησε σοβαρά  τη ζωή μας, την ελευθερία μας, τον ίδιο τον πολιτισμό μας.
Όμως και πάλι, οι δημοσιογράφοι, ήταν που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Με μεγάλη τόλμη, προσωπικό ρίσκο και αίσθημα ευθύνης τίμησαν το ρόλο τους να ενημερώσουν την κοινωνία και αψήφησαν τον κίνδυνο.
Σε όλες και όλους  αυτούς τους συναδέλφους μου ανεξαιρέτως, οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα βαθύ ευχαριστώ.

Και αμέσως μετά, πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από την πανδημία  ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος με διεθνείς διαστάσεις και παγκόσμιες συνεπακόλουθες κρίσεις, ενεργειακή, οικονομική και γεωστρατητηγική- και πρωτίστως ανθρωπιστική.
Ο Πλανήτης αλλάζει και οι δημοσιογράφοι -για μια ακόμη φορά είναι παρόντες και παρούσες.
Είναι εκεί- παρακολουθούν και καταγράφουν.
Για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης και την κατά το δυνατόν πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση-τιτάνιο έργο εν μέσω της προπαγάνδας του πολέμου.
Οφείλουμε τιμή και δόξα σε όλες και όλους που βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων  ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή για την πληροφόρηση και την μεταφορά της είδησης.

Στον αιώνα της πληροφορίας και του διαδικτύου  αλλά δυστυχώς και των fake news το λειτούργημα της δημοσιογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και  πολύπλοκο -αλλά και αναγκαίο πιο πολύ πάρα ποτέ.

Ζούμε σε  εποχές που έχουμε μεγάλη ανάγκη αυτήν την αναγνώριση.

Μετά από χρόνια κρίσης στο χώρο του Τύπου στη χώρα μας, με κοσμογονικές αλλαγές, ανατροπές δεδομένων και αξιών, οι δημοσιογράφοι δοκιμάζονται σκληρά. Οι εργασιακές συνθήκες όπως και η πολυφωνία και η ακηδεμόνευτη Ενημέρωση που είναι ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας μας πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας.
Εκ μέρους της  Ομοσπονδίας των Δημοσιογραφικών Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, και να  επισημάνω πως οι δημοσιογράφοι και η δημοσιογραφία  σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη χρονική συγκυρία έχουν ανάγκη από στήριξη.
Ξέρετε -η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που βρισκόμαστε στη μέση, σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Το λειτούργημα του δημοσιογράφου – η αλήθεια που θα μπορέσει να αποκαλύψει -σε πείσμα των αντικρουόμενων πλευρών, την ώρα που η κάθε πλευρά διεκδικεί τη δική της θέση είναι μια δύσκολη συνθήκη.

Πολλές φορές ενοχλούμε –

Οι επιθέσεις και τα εγκλήματα  όμως κατά  δημοσιογράφων είναι ευθείες επιθέσεις  στις αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η  ελευθερία του Τύπου είναι η δική μας ελευθερία.
Η ελευθερία να έχουμε άλλη άποψη -και να την εκφράζουμε.
Η ελευθερία να υπάρχουμε  εν τέλει -και να τυγχάνουμε σεβασμού -με τα δικά μας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είτε ως πρόσωπα είτε ως λαοί είτε ως πολιτισμοί ή ομάδες.

Στην Ελλάδα γεννήθηκε ο αντίλογος.
Η άλλη άποψη, η διαφορετική οπτική στο ίδιο γεγονός.
Σε αυτήν ακριβώς την ιδέα στηρίχθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Φορέας της μεγαλειώδους πολιτικής και πολιτιστικής κουλτούρας, της δημοκρατικής κουλτούρας, είναι οι δημοσιογράφοι.
Η δυσανεξία στην άλλη γνώμη, είναι χτύπημα στη ρίζα της.

Στη Δύση θέλουμε να πιστεύουμε πως τα έχουμε καταφέρει και  αλήθεια είναι πως ο πολιτισμός μας είναι από τους πιο ανοιχτούς στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Όμως  έχουμε δρόμο να διανύσουμε.
Ο πόλεμος συμβαίνει εκεί έξω συνέχεια.
Παράλληλα με τα πολεμικά μέτωπα -μαίνονται συγκρούσεις -εξοντωτικές πολλές φορές,-στις κοινωνίες.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις καθημερινές μάχες του τουίτερ για να καταλάβει ότι ακόμη, δεν μπορούμε οι πολίτες και οι πολιτικοί  να συζητήσουμε και να αποδεχτούμε χωρίς εχθρότητα, την άλλη πλευρά.
Όταν οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο βρεθήκαμε στον πόλεμο της πανδημίας ανακαλύψαμε πως ακόμα και σε μια μάχη που έδινε σύσσωμη η ανθρωπότητα, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο όπου όλοι είμασταν στη ίδια πλευρά- αναπτύχθηκε μια άνευ προηγουμένου βία.
Εμβολιαστές – αντιεμβολιαστές και στη μέση οι δημοσιογράφοι.

Θα αναφέρω μόνο αυτό – στην πολιτισμένη Ολλανδία -όχι κάπου μακριά -στο κέντρο της Ευρώπης, οι δημοσιογράφοι έβγαλαν τα διακριτικά τους όταν κάλυπταν τα γεγονότα για το εμβόλιο.
Αφαίρεσαν τα λογότυπα από τα μικρόφωνα καθώς και το λογότυπο από τα βαν -η ίδια η κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας ξεκίνησε και ακολούθησαν και τα άλλα Ολλανδικά ΜΜΕ καθώς οι εκδηλώσεις βίας, ξυλοδαρμών και καταστροφών προς δημοσιογράφους και κάμερες ήταν εκτός ελέγχου.
Τα δικά μας εδώ στην Ελλάδα τα ξέρετε.
Απειλές, εξύβριση κατ’ εξακολούθηση, κατάρες  -μέχρι μηνύσεις υπέστησαν οι δημοσιογράφοι.

Η Ευρώπη, μπορεί να υπερηφανεύεται ως παγκόσμιος ηγέτης στην ελευθερία του Τύπου, πρόσφατα όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι  χρειάζεται  να θεσπίσει ένα κοινό  πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων, όπως βίαιων επιθέσεων, δολοφονιών, διαδικτυακών απειλών, ακόμη και λεκτικής κακοποίησης, που απειλούν τους επαγγελματίες του Τύπου σε ένα μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

Μια κοινή οδηγία προστασίας και ασφάλειας των δημοσιογράφων και της πολυφωνίας στα ΜΜΕ όπου ζητείται η ενσωμάτωση της στο εθνικό δίκαιο από όλα τα κράτη μέλη.
Ήδη από ότι γνωρίζω ο αρμόδιος υπουργός  έχει  ξεκινήσει  τη διαδικασία ενσωμάτωσης της οδηγίας και στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το θέμα του δημοσιογραφικού συνεδρίου που αναβιώνει στη Σαμοθράκη μετά από 14 χρόνια- στις 23-24 Σεπτεμβρίου. Ένα κορυφαίο γεγονός που οργανώνουμε η ΠΟΕΣΥ και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις όλης της χώρας με τη συμπαράσταση της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.”

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κυρία Μαρία Αντωνιάδου που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι στην φετινή απονομή τιμήθηκε η προσφορά δυο δημοσιογράφων, οι οποίοι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, του Βαγγέλη Μαυραγάννη και του Βαγγέλη Σιαφάκα. «Ο Βαγγέλης έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες. Όμως, λίγο πριν τον θάνατό του κατέθεσε υποψηφιότητα για ένα από τα βραβεία του Ιδρύματος. Θέλω να απευθυνθώ στη γυναίκα και την κόρη του. Εσάς ήθελε να ευχαριστήσει. Γι’ αυτό παρά την επιτυχημένη πορεία σαράντα ετών ποτέ δεν επεδίωξε τη βράβευσή του. Το έκανε μόνο όταν κατάλαβε ότι μπορεί να φύγει από τη ζωή» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου και συνεχάρη όλους τους συναδέλφους.

Ανάμεσα στους συντάκτες οι οποίοι βραβεύτηκαν είναι ο επί χρόνια διευθυντής σύνταξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Νικόλας Βουλέλης και οι Πάνος Αμυράς, Νίκος Ευαγγελάτος, Ροδούλα Λουλουδάκη, Ρίτσα Μπιζόγλη, Χρήστος Μουλίνος, Βασίλης Νέδος, Σοφία Πατραμάνη, Νίκος Στραβελάκης, Νίκος Φελέκης και Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Επιπλέον, ειδικές τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν: Στον ΕΔΟΕΑΠ για την ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Ουκρανίας, στην ΕΣΠΗΤ για την προσφορά της στους επαγγελματίες δημοσιογράφους του περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» για τα 100 χρόνια κυκλοφορίας της, στην καθηγήτρια και δημοσιογράφο Γιώτα Αντωνοπούλου για την ίδρυση του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Σύγχρονη αθλητική επικοινωνία, δημοσιογραφία και φωτοειδησεογραφίας» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Με ειδική διάκριση τιμήθηκε ο δημοσιογράφος και γενικός γραμματέας της ΕΙΗΕΑ Τάσος Μπούρας, το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για την έκδοση του συλλογικού τόμου «1821/2021- Όταν ο Τύπος έγραφε την Ιστορία του 1821» και ο βουλευτής και δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας για το τρίτομο έργο του «Το χρονικό της επανάστασης – Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας».

Επιπλέον, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους Προκόπη Γιόγιακα, Χριστίνα Γκερέκου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Μαρία Μαγκλάρα, Χρήστο Μυλωνά, Θωμά Νασιάδη, Ζέτα Τζιώτη, Κώστα Χολίδη, Παντελή Βλαχόπουλο, Φώτη Κόλλια, Σταμάτη Ζησίμου και Μαρία Μαθιοπούλου, Πάνο Σουρέλη, Λευτέρη Σκιαδά, Δημήτρη Μανιατάκο, Θανάση Τσίτσα, Βαγγέλη Ιωάννου, Παναγιώτη Καλλίγερο, Σωτήριο Βόσδο.