15 Φεβρουαρίου, 2006

Συνάντηση Π.Ο.Ε.ΣΥ. – Π.Σ.Α.Τ.

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και σε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις Συντακτών (Ε.Σ.Η.Ε.Α., Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.Ε., Ε.Σ.Π.Η.Τ.) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της, σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Δημήτρη Τσαλαπάτη για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον χώρο των αθλητικών συντακτών και των επιθέσεων που κλιμακώνονται σε βάρος των συναδέλφων, οι οποίες στην ουσία αποσκοπούν στην χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι, της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Πάνος Σόμπολος, της Ε.Σ.Π.Η.Τ. Γιάννης Πλαχούρης, οι εκπρόσωποι του Π.Σ.Α.Τ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (Πρόεδρος), Παύλος Γερακάρης (Α’ Αντιπρόεδρος), Κώστας Μυλωνάς (Β’ Αντιπρόεδρος), Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (Γενικός Γραμματέας) και Σωτήρης Τριανταφύλλου (Έφορος). Από την Π.Ο.Ε.ΣΥ. παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αντώνης Νταβανέλλος, ο Οργανωτικός Γραμματέας Γιώργος Στεφανής και τα μέλη του Δ.Σ. Νατάσα Μποζίνη, Γιάννης Ζαγγανάς και Θέμης Μπερεδήμας.
Κοινή διαπίστωση αποτελεί, επισημάνθηκε στη σύσκεψη, η ανάγκη ανάδειξης του ρόλου του αθλητικού συντάκτη, στην ενημέρωση και τονίστηκε η σημασία της από κοινού αντιμετώπισης των εστιών που επιδιώκουν κατευθυνόμενη και διαπλεκόμενη πληροφόρηση, αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, καλλιέργεια κλίματος σκοταδισμού, φαινομένων βίας, με επίκεντρο το «αθλητικό ιδεώδες» στις μέρες της παγκοσμιοποίησης.

Όπως τονίστηκε, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως μέσα από την καθημερινή υγιή και ανεξάρτητη δημοσιογραφική λειτουργία, στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας με αυτορύθμιση και με πρωτοβουλίες των συνδικαλιστικών Ενώσεων για θέματα ορθής λειτουργίας των Μέσων και εφαρμογής των Σ.Σ.Ε..
Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε ότι στις συγκρούσεις συμφερόντων στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, που έχει εξελιχθεί σε πεδίο σφοδρής επιχειρηματικής αντιπαράθεσης, έρχονται τώρα να προστεθούν και «αθλητές» – «ποδοσφαιριστές» που σε «διατεταγμένη λειτουργία» υποκαθιστούν παράγοντες και παρεμβαίνουν στην ενημέρωση κλπ..
Αποφασίστηκε να υπάρξει συχνή συνεργασία Π.Ο.Ε.ΣΥ. και όλων των Ενώσεων-μελών της με τον Π.Σ.Α.Τ., ώστε να γίνουν παραστάσεις στις αθλητικές και άλλες αρχές αλλά και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα για το ρόλο του αθλητικού συντάκτη στην ενημέρωση.
Επισημάνθηκαν ακόμη τα προβλήματα στην πληροφόρηση των συναδέλφων από τις Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και αθλητικούς συλλόγους με επιλεκτικές πρακτικές που ακολουθούν οι φορείς αυτοί, κατατάσσοντας τους συναδέλφους σε κατηγορίες.
Ειδικότερα, ως προς τα εργασιακά, επισημάνθηκαν τα σημαντικά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις των αθλητικών συντακτών, οι οποίοι όπως τονίστηκε, κυρίως στις αθλητικές εφημερίδες, αμείβονται για πενθήμερη εργασία την εβδομάδα, σύμφωνα με την Σ.Σ.Ε., αλλά εργάζονται επτά ημέρες, τις περισσότερες φορές χωρίς πρόσθεση αμοιβή.
– Στις αθλητικές εφημερίδες και άλλα Μ.Μ.Ε., διαπιστώνονται για τους νέους συναδέλφους «προμισθολόγια» με βάση τα οποία γίνονται κρατήσεις για τα Ταμεία, αλλά οι συνάδελφοι δεν παίρνουν ούτε τον χαμηλό μισθό για τον οποίο υπογράφουν αποδείξεις.
– Οι Σ.Σ.Ε. δεν εφαρμόζονται, οι συντάκτες υποχρεώνονται σε αποστολές, χωρίς τις περισσότερες φορές να καλύπτονται τα έξοδά τους και δίχως να καταβάλλεται η νόμιμη αμοιβή, ενώ στην περιφέρεια οι ανταποκριτές, όπως καταγγέλλεται, απασχολούνται με αμοιβές-φιλοδωρήματα.

Στις προτεραιότητες που κατέληξε η σημερινή συνάντηση που πρόκειται να επαναληφθεί σύντομα περιλαμβάνονται:
– Διάβημα στα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, Πολιτισμού για την διαφάνεια στη λειτουργία των αθλητικών Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν διαχείριση και πληροφόρηση (Ν.2190/20/
– Την οργάνωση 4 Ημερίδων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα) με θέμα «Αθλητισμός – Δημοσιογραφία – Δεοντολογία»
– Διάβημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για έτερο-επαγγελματίες που επ’ αμοιβή προσποιούνται τους δημοσιογράφους και παρουσιάζουν αθλητικά προγράμματα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Συναντήσεις με άλλους φορείς του αθλητικού χώρου(Ε.Π.Ο., Ε.Π.Α.Ε., Ε.Σ.Α.Κ.Ε., Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, Π.Σ.Α.Π. κλπ.)