7 Σεπτεμβρίου, 2019

ΔΕΘ 2019

Ευρεία σύσκεψη του Κλάδου στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την ΔΕΘ, η ΠΟΕΣΥ, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Ενώσεων και των Ταμείων, όπου συζητήθηκαν τα μείζονα θέματα που απασχολούν πανελλαδικά τον δημοσιογραφικό κόσμο.
Συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που θα ακολουθήσει ο Κλάδος για μεγάλα ζητήματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα, η κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και οι αναγκαίες ενέργειες για την προστασία του δικαιώματος στην προκήρυξη απεργιών.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση που οργάνωσε η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ, ήταν εκπρόσωποι από την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΠΗΝ, την ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, την ΕΣΠΗΤ, τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ.

Πνευματικά Δικαιώματα

Η ΠΟΕΣΥ διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη μία ειδική σύσκεψη εργασίας για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Ο Κλάδος ενημερώθηκε εκτενώς και αναλυτικά για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων από δύο έγκριτους νομικούς, εξειδικευμένους στον τομέα αυτό, τον κο Πρόδρομο Τσιαβό συνεργάτη της ΠΟΕΣΥ και τον κο Αλκιβιάδη Ψάρρα συνεργάτη της ΕΣΗΕΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΠΗΤ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ, ΕΤΑΣ  και αποφασίστηκε ότι ο Κλάδος χαράσει ενιαία στρατηγική για τη διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων με την τεχνική νομική υποστήριξη των κυρίων Τσιαβού και Ψάρρα που θα συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Συναντήσεις με υπουργούς

Η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ, πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, σειρά συναντήσεων και συνομιλιών με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων και των Ταμείων.
Στη συνάντηση με την Λίνα Μενδώνη και τον Στέλιο Πέτσα οι εκπρόσωποι των Ενώσεων κατέστησαν σαφές στους δύο υπουργούς ότι ο Κλάδος χαράσσει ενιαία στρατηγική για τη διεκδίκηση των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Αντιστοίχως, έλαβαν τη δέσμευσή τους ότι ο Κλάδος θα εκπροσωπηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα προετοιμάσει την πρόταση για την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία από τους δύο νομικούς που προτείνουν. Στην ίδια συνάντηση ο κύριος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται καμία δομή της ΕΡΤ και είπε ότι θα επανεξεταστεί το σχήμα για τα μέτρα στήριξης του Τύπου ώστε να γίνει εφαρμόσιμο και να συμπεριλαμβάνει και τις περιοδικές εκδόσεις.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης και των όρων της αδειοδότησης τους, θέματα για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζόμενων στα Δημόσια ΜΜΕ, καθώς και η πρόβλεψη για στελέχωση των γραφείων Τύπου από επαγγελματίες δημοσιογράφους κατί που ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει.

https://www.amna.gr/home/article/390774/Sunantiseis-tis-POESY-kai-ton-Dimosiografikon-Enoseon-sti-Thessaloniki-gia-ta-zitimata-tou-kladou

 

Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς. Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ καθώς και μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας παραβρέθηκαν στην ομιλία του πρωθυπουργού και την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν.

Στα περίπτερα των ΜΜΕ

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου επισκέπτηκε τατα περίπτερα των Μέσων μαζί με μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Συνομιλίες με συναδέλφους, συζητήσεις, συναντήσεις, συνεντεύξεις και απρόοπτα. Από δημοσιογραφικές συζητήσεις στο περίπτερο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ μέχρι γενέθλια στα γραφεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ.