1 Δεκεμβρίου, 2008

Ποινικοποίηση του Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) δεν έπαψε να διακηρύττει προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη κατάργησης του ν.1178/81, που αφορά τη λεγόμενη αστική αποζημίωση. Δεκάδες είναι οι αγωγές που εκκρεμούν στα Δικαστήρια, ενώ συνάδελφοι υποχρεώνονται με κίνδυνο την απώλεια κάθε περιουσιακού τους στοιχείου σε υπέρογκες αποζημιώσεις.
Για πρώτη όμως φορά εκδότης φέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστική οργάνωση για ανακοίνωσή της. Ο Αντ. Δημητρίου, ουσιαστικώς ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», του τηλεοπτικού σταθμού «Κρήτη TV» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο 9,84 FM» με αγωγή του ζητά από την Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. 300.000 ευρώ για ανακοίνωση με την οποία η συνδικαλιστική οργάνωση διαμαρτυρόταν για την απόλυση της συναδέλφου Ευαγγελίας Καρεκλάκη, που κατήγγειλε την εργοδοτική συμπεριφορά.

Είναι φανερό ότι ο σκοπός της αγωγής είναι ουσιαστικά η κατάργηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και κατά συνέπεια της ίδιας της ελευθερίας της ενημέρωσης της έκφρασης, του ελέγχου και της κριτικής, που αποτελούν το περιεχόμενο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στην Ένωση-μέλος της, υπέρ της οποίας θα παρέμβει σε κάθε στάδιο της δίκης. Ζητεί δε από τους αρμόδιους υπουργούς όπως επιτέλους ενεργήσουν στην κατάργηση της «τυποκτόνου» διάταξης του ν.1178/81, όπως ισχύει σήμερα.