14 Μαΐου, 2007

«Βραδιά Μνήμης» του Νίκου Καζαντζάκη

Βραδιά Μνήμης αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, διοργάνωσαν, από κοινού, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Συνθετών και Μεταφραστών, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη.
Τόπος και χρόνος το ιστορικό Θέατρο Κοτοπούλη – REX, Δευτέρα 14 Μαΐου 2007.

Την πρόσκληση υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΘΣ σκηνοθέτης Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης και ο δρ Πάτροκλος Σταύρου για τις Εκδόσεις Καζαντζάκη. Ομιλητές: ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του από του βήματος, ο πρόεδρος της ΕΕΘΣ κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας κ. Νέστορας Μάτσας, ο δρ Πάτροκλος Σταύρου, πρόεδρος των Εκδόσεων Καζαντζάκη, που θα μιλήσει για τον Νίκο και την Ελένη Καζαντζάκη και οι δημοσιογράφοι Κώστας Μπετινάκης και Γιώργος Δουατζής, για το λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό έργο του Καζαντζάκη αντίστοιχα.

Εδόθει συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μεικτής Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού με τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη. Σουίτα μπαλέτου (αποσπάσματα) «Τον Παύλο και τον Νικολιό», «Βουνά Ελληνικά», «Ο δρόμος είναι σκοτεινός», «Γεια σου Κρήτη».
Προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ του κ. Νέστορα Μάτσα «Ο Αντρειωμένος της Λευτεριάς, Νίκος Καζαντζάκης», καθώς και αποσπάσματα ταινιών από έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Παρουσιαστής ο κ. Αλέξης Κωστάλας. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Γιάννη Τσορτέκη και υπεύθυνη παραγωγής η Χριστίνα Ζαχαροπούλου. Δεδομένου ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει τη χρονιά που διανύουμε ως «Ετος Καζαντζάκη», η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων την αφιερώνει στη μνήμη και το έργο του Καζαντζάκη.

Με την εκδήλωση αυτή, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πληρέστερη αντίληψη για το λογοτεχνικό, δημοσιογραφικό, θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και το πόσο επηρέασε την πνευματική και μουσική παραγωγή της εποχής του, και μετά. Εκλεκτός συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινής» στα προπολεμικά χρόνια με τα «Ταξιδιωτικά» του, ο Ν.Κ. έχει δημιουργήσει σχολή με τις απαράμιλλες σε γλαφυρότητα και παρατηρητικότητα εντυπώσεις του από μακρινές χώρες και πολιτισμούς. Ας ελπίσουμε ότι η λάψη του πνεύματός του δεν θα χλωμιάσει από τους τηλεοπτικούς προβολείς…