3 Σεπτεμβρίου, 2022

Στο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ρ/Τ Σταθμών στην Πρέβεζα

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις παρευρέθηκαν στο Συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε Ελλάδας, στην Πρέβεζα.
Με παρεμβάσεις τους, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και οι Πρόεδροι των Ενώσεων Συντακτών της χώρας εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ένωση και στους στόχους της και κάλεσαν την κυβέρνηση, μέσω του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, να νομοθετήσει άμεσα την τροπολογία που ζητά η Ένωση, ώστε όλοι οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί να λειτουργούν υπό το ίδιο καθεστώς ως επιχειρήσεις ΟΤΑ ειδικού σκοπού. Παράλληλα καλέσαν τις διοικήσεις των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να ξεκινήσουν χωρίς περιστροφές να εφαρμόζουν την νέα ΣΣΕ.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κα Έλενα Ριζεάκου είπε στην ομιλία της:

«Θα πρέπει να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ μαζί σας – γιατί τόσο η ΠΟΕΣΥ όσο κι εγώ προσωπικά, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου και της σημασίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών όλης της χώρας, τόσο στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας και στην προαγωγή του πλουραλισμού όσο και στην ανάδειξη θεμάτων τοπικού αλλά και πανελλαδικού χαρακτήρα, -βρισκόμαστε στο πλευρό της Ένωσης σας σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζετε.
Από την άλλη, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και τη λύπη μου γιατί η Πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει επιδείξει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει στην τακτοποίηση βασικών νομοθετικών ζητημάτων που χρονίζουν και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ύπαρξη κάποιων ιστορικών δημοτικών σταθμών ανά την Ελλάδα.
Αναφέρομαι στο πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ αλλά και στο αίτημα το δικό σας και όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων – από το 2019 παρακαλώ – για τη μετατροπή των υφιστάμενων δημοτικών σταθμών σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Είναι ζωτικής σημασίας διάταξη που θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κοινή και ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και στις προκλήσεις, που είναι βέβαιο, ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Ακούω πως η Κυβέρνηση το βλέπει θετικά χρόνια τώρα-αλλά πρέπει και να γίνει. Ειδικά μετά τη νομοθέτηση για τις Ανώνυμες Εταιρείες.
Οι Δημοτικοί σταθμοί είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ραδιοφωνικών μέσων, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστεί διαφοροποιημένα στην γενικότερη τακτοποίηση του ραδιοφωνικού τοπίου και του περιφερειακού τηλεοπτικού τοπίου.
Έχουν αποδείξει από την μέχρι σήμερα λειτουργία τους, ότι παράγουν σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο, προάγουν την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στους δημότες, και συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση θεμάτων της αυτοδιοίκησης και των δημοτών. Επιπλέον, προσφέρουν σημαντικά στην πολυφωνία και στην διαφάνεια που είναι αναγκαίες σε όλες τις εκφάνσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπροσθέτως δε, διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας, που πολλές φορές μάλιστα δεν συναντάται σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς . Ωστόσο, οι νομικοί περιορισμοί τους καθιστούν σε μειονεκτική θέση στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Κανένας δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε οικονομικό επίπεδο μια μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση. Είναι λογικό. Όπως λογικό είναι ότι αυτόματα δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος τους.
Ο ρόλος των δημοτικών ενημερωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία σήμερα, την εποχή των fake news και των ανεύθυνων φωνών καθώς ένα μεγάλος αγώνας γίνεται για την αξιοπιστία στην Ενημέρωση, την διασταυρωμένη και αντικειμενική είδηση.
Η αποστολή τους εξάλλου, δεν απέχει από την αποστολή, που επιτελεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αφού ουσιαστικά οι σκοποί και η αποστολή τους ταυτίζονται κατά περιεχόμενο.
Και να επαναλάβω τη δέσμευση μας κύριε Πρόεδρε, ότι -όπως και μέχρι σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών θα είναι στο πλευρό σας για οτιδήποτε αφορά στην καλύτερη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ και στις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνω και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας σε κάποιους δημοτικούς σταθμούς -ως μη όφειλαν.
Όπως για παράδειγμα την απρόσκοπτη εφαρμογή της Σύμβασης για τα θεσμικά που έχουν υπογράψει οι Ενώσεις μας με την Κυβέρνηση. Δυστυχώς κάποιοι Δημοτικοί Σταθμοί δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογή της Σύμβασης-κι εδώ θα ζητήσω την άμεση παρέμβαση σας ώστε να απαλειφθούν τέτοιου είδους ζητήματα. Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας αλλά η σχέση χρειάζεται να είναι αμφίδρομη.
Είναι αναγκαία η άμεση επαφή με τις Ενώσεις μας και η έντιμη σχέση μεταξύ μας. Ο στόχος μας είναι κοινός – προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.»

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Ζεϊμπέκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία νέα επανεκκίνηση, μία νέα επανεκκίνηση στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, έχοντας κοντά μας – δίπλα μας και τους καλωσορίζουμε στο συνέδριο μας, όλους τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ενώσεων Συντακτών της χώρας, με πρώτη την πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και από κοινού να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Την παραχώρηση νόμιμων αδειών λειτουργίας όλων των εν λειτουργία δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας, χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς κανένα αστερίσκο, στο πλαίσιο της αδειοδότησης των μέσων ενημέρωσης που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση»

Εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης τόνισε από το βήμα του συνεδρίου “στόχος μας είναι η βιωσιμότητα και η διασφάλιση της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας μας»
Το επόμενο συνέδριο της Ένωσης να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2023.