23 Ιουλίου, 2022

Στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά

Η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας και η ξενάγηση από τον ιδρυτή του Γιάννη Γαρεδάκη ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο, αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας και  λειτουργεί στα Χανιά από το 2005 στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Με δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες, στο χώρο του παλιού τυπογραφείου της εφημερίδας που καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 1.200 τ.μ.

Προσωπικό μεράκι και στοίχημα του δημιουργού του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, με συνοδοιπόρο  τη σύζυγό του Ελένη, το Μουσείο ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή, εγκαινιάστηκε το 2005 επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα. Το 2015 που συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας και εγκαινίασε μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ. που συνδέουν Τυπογραφία με την τοπική ιστορία της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο -κόσμημα και πρότυπο, προσωπική δουλειά του ιδρυτή του, που είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας ξεναγήσει ο ίδιος.. Μας αφηγήθηκε προσωπικά και δραστικά, πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη – ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία.

Το Μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), του Παγκόσμιου Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (International Association of Printing Museums) και της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης (European Route of Industrial Heritage).

Το 2016 το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το σπουδαίο βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016”, European Museum of the Year Award (EMYA 2016) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2017 βραβεύτηκε από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας για την Πολιτιστική του Προσφορά.