10 Απριλίου, 2013

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Έχουν περάσει 3 χρόνια από το αιφνιδιαστικό λουκέτο που έβαλε ο εκδότης Γιώργος Κονδυλούδης στην εφημερίδα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ αφήνοντας χωρίς δουλειά μέσα σε μια νύχτα 20 εργαζόμενους, διοικητικούς, τεχνικούς και δημοσιογράφους και ενώ η επιχείρηση του σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε την 25 Φεβρουαρίου 2010 ήταν απόλυτα υγιής και βιώσιμη από οικονομικής πλευράς.

Ο εκδότης Γ. Κονδυλούδης λίγους μήνες μετά το κλείσιμο των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ξεκίνησε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα εκδίδοντας την εφημερίδα ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ με άλλο προσωπικό.

Από την πρώτη μέρα του κλεισίματος της εφημερίδας ο εκδότης Κονδυλούδης ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφαντικής επίθεσης εναντίον τόσο των απολυμένων όσο και του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου, όπου με ύβρεις και ψευδείς μηνύσεις προσπαθεί να πείσει, ανεπιτυχώς βέβαια, την τοπική κοινωνία της Λέσβου ότι οι εργαζόμενοι έκλεισαν την επιχείρηση του. Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο αθωώθηκαν απ αυτές τις μηνύσεις και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό.

Αντιθέτως ο εκδότης Κονδυλούδης έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από τα ποινικά δικαστήρια για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Τον Μάρτιο του 2011 καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση για γιατί δεν πλήρωνε τις νόμιμες αποδοχές σε δημοσιογράφο. Τον Σεπτέμβριο του 2012 σε 7 μήνες φυλάκιση γιατί δεν πλήρωνε τις νόμιμες αποδοχές στις πέντε εργαζόμενες τεχνικούς. Τέλος, τον Απρίλιο του 2013 σε 6 μήνες φυλάκιση για προσπάθεια εξαναγκασμού σε παραίτηση της προέδρου του ΣΕΜΜΕΛ.

Παρά λοιπόν τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του και παρά το γεγονός ότι οι απολυμένοι των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ έχουν κερδίσει και τα αστικά δικαστήρια που αφορούν τις νόμιμες αποζημιώσεις, μισθολογικές διαφορές και υπερωρίες, ο εκδότης Κονδυλούδης αρνείται πεισματικά να τις καταβάλει ενώ συνεχίζει τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Λέσβο. Στις 13 Μαΐου 2013 εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η αγωγή των απολυμένων για τις αποζημιώσεις.

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ στις 6 Απριλίου εκφράστηκε ομόφωνα η συμπαράσταση στους 20 απολυμένους για να σταματήσει ο πολυετής δικαστικός αγώνας και να αναγνωριστεί και σε δεύτερο βαθμό από την ελληνική δικαιοσύνη το αυτονόητο δικαίωμα των απολυμένων να αποζημιωθούν για την απόλυσή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.