21 Οκτωβρίου, 2014

Στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει τη νέα κυβερνητική παρέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επινοώντας τεχνάσματα προκειμένου να παραβιάζεται η συνταγματική υποχρέωση για την έκδοση διαιτητικής απόφασης, όταν δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η Κυβέρνηση κατήργησε και πάλι τη Διαιτησία τρεις μήνες μετά την ακύρωση της Π.Υ.Σ. 6 /28-2-2012 από το ΣτΕ, που δέχθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε η Π.Ο.Ε.ΣΥ, η οποία πρωτοστάτησε σ’ αυτόν τον αγώνα μαζί με τη ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στην πραγματικότητα, μετετράπη σε δικαστική διαφορά η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς μετά την απόφαση που εκδίδει ο διαιτητής, αποφαίνεται για την ορθότητά της  πενταμελής επιτροπή που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στη συνέχεια επιλαμβάνεται Εφετείο αν ασκηθεί αγωγή κατά της απόφασης της επιτροπής, ενώ σε περίπτωση που η υπόθεση δεν κριθεί από την επιτροπή ασκείται αγωγή στο Πρωτοδικείο και κατόπιν μπορεί να οδηγηθεί η υπόθεση στο Εφετείο κρίνοντας την ουσία της διαιτητικής απόφασης.

Την ολοκληρωτική κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί η αναδρομική εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, ακόμη και για διαιτητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012. Με πρόσχημα τη συμμόρφωση σε εκείνη την απόφαση, η Κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δυνατότητα ρύθμισης των όρων αμοιβής και εργασίας από τους φορείς της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για μία ακόμη αναστολή θεμελιώδους συνταγματικής διάταξης, εναντίον της οποίας η Π.Ο.Ε.ΣΥ καλεί τα μέλη της και όλους τους δημοσιογράφους να αντιτάξουν με κάθε τρόπο τις δίκαιες αξιώσεις μας και την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ