12 Μαΐου, 2008

Ποιότητα της Ενημέρωσης

Μόνη απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές στο εσωτερικό μέτωπο αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι η κοινωνική συνοχή που έχει ως προϋπόθεση την Ποιότητα της Ενημέρωσης καθώς και το δικαίωμα άρνησης των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε μορφής εξουσία.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης, σε ομιλία του στην εκδήλωση της απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση.

«Βρισκόμαστε -υπογράμμισε- σε μια περίοδο με ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές στο εσωτερικό μέτωπο, στη γύρω περιοχή, αλλά και ευρύτερα.
Γεωπολιτικά οι ανακατατάξεις αυτές επηρεάζουν αποφασιστικά τη χώρα μας, που βρίσκεται ακριβώς στους δρόμους των αγωγών της ενέργειας, των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών επιλογών, στην αιχμή της παγκοσμιοποίησης, και δίπλα στη νέα τάξη αυτοπροσδιορισμών, που εξελίσσεται.

Έτσι η ενημέρωση διαδραματίζει, όσο ποτέ άλλοτε, καταλυτικό ρόλο.
Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από μηνύματα, επικοινωνιακά πρότυπα, σε πρόσωπα και καταστάσεις. Οφείλει όμως να ξέρει, και όχι να πληροφορείται απλώς αυτά που κάποιοι επιλέγουν.

Άλλο θέμα η επικοινωνία, άλλο θέμα η ενημέρωση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ειλικρίνεια της ιδιοκτησίας των μέσων -κυρίως των ηλεκτρονικών- ότι αποτελούν βιομηχανία της ενημέρωσης, έρχεται γάντι σε αυτή την επιδίωξη, σε αυτές τις πολιτικές.
Απομένει λοιπόν απέναντι σε όλα αυτά το δικαίωμα της άρνησης, στο οποίο επιμένουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι της ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι.

Και συνεχίζουμε να το διεκδικούμε για λογαριασμό της κοινής γνώμης, απαιτώντας θεσμικά τη διασφάλισή του.
Γιατί θεωρούμε ότι το πλέον ουσιώδες σε αυτά που συμβαίνουν, αλλά και σε αυτά που μετέρχονται ορισμένοι κύκλοι, είναι η κοινωνική συνοχή που έχει ως προϋπόθεση την ποιότητα της Ενημέρωσης.

Και στην κατεύθυνση αυτή, δημοσιογραφικές διακρίσεις και η επιβράβευση της δημοσιογραφικής λειτουργίας και της δεοντολογίας, μέσα από θεσμικούς φορείς, όπως σήμερα με τα βραβεία του ιδρύματος Μπότση, συνιστούν ουσιαστικές παραμέτρους σε μια συνολική απάντηση σε αυτή την κατεύθυνση».