11 Οκτωβρίου, 2023

ΠΟΕΣΥ: Όχι σε ομοφοβικές και ρατσιστικές αναφορές

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τα περιστατικά ακραίου δημόσιου λόγου και την αναπαραγωγή τους από ορισμένα ΜΜΕ. Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τα ομοφοβικά, σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια που προέρχονται από συγκεκριμένα άτομα, αλλά και τον λεκτικό εκφοβισμό και τις επιθέσεις που αυτά τα άτομα εξαπολύουν κατά δημοσιογράφων και Μέσων.
Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθούν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διασφαλίζοντας έτσι την ανεξάρτητη και αξιόπιστη ενημέρωση που υπηρετεί τον πολίτη και το κοινωνικό συμφέρον. Φαινόμενα συνεχούς αναπαραγωγής του ακραίου αυτού λόγου δεν είναι απλά αντιδεοντολογικά, αλλά διευκολύνουν και αναπαράγουν τη ρητορική του μίσους.
Επισημαίνουμε ότι δεν συνάδει με τις αρχές της αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης η προσπάθεια για αυξημένη τηλεθέαση με σκανδαλώδεις αναφορές που προσβάλουν θεμελιώδεις αξίες και κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών και ήδη έχουν προκαλέσει την επέμβαση της Δικαιοσύνης. Καταστάσεις όπως αυτές που παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες είναι κατακριτέες και καταδικαστέες, γιατί οδηγούν τον πολίτη σε κοινωνική απάθεια και αδιαφορία και καταρρακώνουν την δημοσιογραφία και κάθε έννοια ενημέρωσης της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σίγουροι ότι η παρέμβαση της δικαιοσύνης θα επιβεβαιώσει ότι στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης και σε αυτή τη βάση καλούμε ΜΜΕ και δημοσιογράφους να συμβάλουν.