11 Οκτωβρίου, 2023

ΝΑΙ στη Δημοσιογραφία με δεοντολογία ΟΧΙ στη ρητορική μίσους και τη μισαλλοδοξία

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, εκφράζει την αντίδραση και την έντονη διαμαρτυρία του απέναντι σε περιστατικά ακραίου δημόσιου λόγου που έχουν σημειωθεί αυτές τις ημέρες στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, και ο οποίος βρίθει ομοφοβικών, ρατσιστικών απόψεων αλλά και απροκάλυπτης ρητορικής μίσους.

Επισημαίνουμε το ευρύ φάσμα προκλήσεων το οποίο αντιμετωπίζουμε όλοι οι δημοσιογράφοι για την υπεράσπιση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της επαγγελματικής ηθικής, σε όλη την προεκλογική αλλά  και μετεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα. Προκλήσεις που έχουν να κάνουν με  ανάρμοστες συμπεριφορές στο όριο της βαναυσότητας και του κοινωνικού εκφασισμού, οι οποίες θίγουν και προσβάλλουν όχι μόνο τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Παρακολουθούμε με  θλίψη και έντονο προβληματισμό την εκφορά και αναπαραγωγή ακραίου φασιστικού και ρατσιστικού δημόσιου λόγου σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, την προπαγάνδα και τη διάδοση του μίσους.

Σεβόμενοι πάντα τη διάκριση των εξουσιών, οι δημοσιογράφοι προσπαθούμε για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού παρόντος και μέλλοντος με τη λειτουργία Mέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που εφαρμόζουν και προωθούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όπως αυτή απορρέει από τους Κώδικες της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών.

Στη βάση αυτή το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ υπογραμμίζει ότι:

η Δικαιοσύνη, ως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, που προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών θα πράξει άμεσα το χρέος της απέναντι σε όποιον τα επιβουλεύεται και προσπαθεί να τα χειραγωγήσει.
Επαγγελματική,  ανεξάρτητη και πλουραλιστική δημοσιογραφία  ασκείται μόνο όταν επικρατούν συνθήκες σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης