10 Δεκεμβρίου, 2014

ΠΟΕΣΥ: Δεν υπάρχουν δεδικασμένα – ο αγώνας για την ΕΡΤ συνεχίζεται

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με απογοήτευση πληροφορήθηκε την εξαφάνιση από το Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που δικαίωνε τους εργαζομένους της ΕΡΑ Ηρακλείου και ακύρωνε τις απολύσεις τους. Η δευτεροβάθμια απόφαση υιοθετεί πλήρως την επιχειρηματολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα, ενώ αγνοεί παντελώς τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει επανειλημμένα αποφανθεί για παρόμοιες περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Δεν αφιερώνει ούτε μία λέξη για να αντικρούσει επιχειρήματα που αναπτύσσονται σε δεκάδες σελίδες δικογράφων και παρέχουν πλήρη θεωρητική και νομολογιακή στήριξη στις θέσεις των εργαζομένων.

Το Εφετείο έκρινε μάλιστα ότι δεσμεύεται απόλυτα από το δεδικασμένο της απόφασης του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ηρακλείου δεν προσέφυγαν στο ΣτΕ και δεν εξέθεσαν ποτέ τις απόψεις τους στο Δικαστήριο αυτό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερμηνεία του «δεδικασμένου» στα νομικά χρονικά, η οποία αντιβαίνει ευθέως και στο ίδιο το γράμμα του νόμου (άρθρο 50 παρ. 5 π.δ 18/1989).

Ασφαλώς πέρα από τον πολιτικό – συνδικαλιστικό αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία ήταν και παραμένει πάγια θέση της ΠΟΕΣΥ, θα ασκηθούν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα κατά της απόφασης. Ευελπιστούμε, ότι επιτέλους θα αποκατασταθεί η κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας, που συντελέστηκε στις 11-6-2013.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ