11 Δεκεμβρίου, 2014

«Η EBU να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση αποδοχής της ΝΕΡΙΤ»

ERT is free and open – NERIT is broken!

Πριν ενάμισι χρόνο στις 11/6/2013 η Ελληνική Κυβέρνηση με μια Υπουργική απόφαση, χωρίς συζήτηση και ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε ένα βράδυ, έκλεισε την ΕΡΤ απολύοντας το σύνολο του προσωπικού της.

Η Κυβέρνηση ψευδώς επικαλέστηκε λόγους δημοσιονομικούς, όταν όλοι γνωρίζουμε, ότι η ΕΡΤ ήταν ο μοναδικός Δημόσιος οργανισμός που ήταν πλεονασματικός. Με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές συνεισέφερε στην εθνική οικονομία, πάνω από 100 εκ. € ετησίως.

Η πραξικοπηματική αυτή απόφαση ήταν ένα βάναυσο χτύπημα στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.
Δημιούργησε ένα γιγαντιαίο κύμα αντίδρασης των εργαζομένων, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων τύπου, των πολιτικών κομμάτων, των μαζικών φορέων, του Ελληνικού λαού στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν σε κάθε σημείο του πλανήτη που υπάρχει Ελληνική φωνή και εστία ομογένειας. Έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν από διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς, κόμματα, κινήματα, πολίτες.
Αυτή η πλατιά δυναμική διαμαρτυρία, ενάντια στο μαύρο της Κυβέρνησης, εκφράστηκε με μια παλλαϊκή ιστορική απόφαση:

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ !

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, αυτή την απόφαση υπηρετούν. Εργάζονται χωρίς μισθό για να διατηρούν σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, σε όλη   την Ελλάδα. Ενημερώνουν τους πολίτες, παράγοντας πλήρες ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα, με την ERTOPEN, την ΕΡΤ3, όλους τους περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, με τα FM και τα Μεσαία σε όλη την Ελλάδα και με τα Βραχέα σε όλο τον κόσμο.
Υπηρετούν την ελευθερία του λόγου, τον πολιτισμό, τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία σεβόμενοι τις διεθνείς πανανθρώπινες αξίες. Προστατεύουν τη δημόσια περιουσία, κτήρια και εξοπλισμό και την πολύτιμη άυλη περιουσία των συχνοτήτων της ΕΡΤ.
Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, αυτό τον αγώνα στηρίζει, αυτό το πρόγραμμα επιλέγει για την ενημέρωση του και την ψυχαγωγία του. Η διεθνής κοινότητα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και η παγκόσμια οργάνωσή τους, η UNI MEI, στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους εργαζόμενους της ΠΟΣΠΕΡΤ και τους δημοσιογράφους της ERTOPEN σ’ αυτή τους την προσπάθεια.

Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να ξεγελάσει τον Ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Δημιούργησε το μόρφωμα ΔΤ – ΝΕΡΙΤ, ένα μαγαζάκι πλήρως ελεγχόμενο και εξαρτημένο από την Κυβέρνηση

Η ΝΕΡΙΤ δεν διαθέτει καμιά από τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να διέπουν ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και περιλαμβάνονται στο μανιφέστο που εγκρίθηκε από τις ενώσεις εργαζομένων στον κλάδο και μέλη της UNI ΜΕΙ παγκοσμίως.

Η ΝΕΡΙΤ, με τηλεθέαση κάτω του 5% από στοιχεία AGB Nielsen, δεν έχει την αποδοχή της Ελληνικής κοινωνίας, των πολιτικών κομμάτων και των μαζικών φορέων του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, αφού δεν την αποδέχονται και δεν συμμετέχουν στις εκπομπές.

Χωρίς υπαλλήλους, με προσωπικό νοικιασμένο από το Υπουργείο Οικονομικών που εργάζεται ως εποχικό, με δίμηνες συμβάσεις, και διαγωνιστικές διαδικασίες που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.

Η ΝΕΡΙΤ λειτουργεί χωρίς νομιμοποιημένα διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο. Οι διαδοχικές παραιτήσεις ή απολύσεις των Προέδρων και των Γενικών Διευθυντών, καταδεικνύουν την δυσλειτουργία της.

Η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, ρουσφετολογία, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, συνεχή και ευθεία κυβερνητική παρέμβαση:

  • Α. Μακρυδημήτρης, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. ΝΕΡΙΤ :   ‘‘Αναφέρομαι στο Δ.Σ. και στο Εποπτικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις που λαμβάνει, κατά τη γνώμη μου, είναι άκυρες. Πρέπει να αποκτήσει ξανά νόμιμη συγκρότηση για να μπορεί να λάβει αποφάσεις.’’
  • Π. Καψής, πρώην Υπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης : ‘‘Τώρα γνωρίζω ότι δεν μπορείς να φτιάξεις μια ΔΕΚΟ κάτω από τόσο ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις, είναι σχεδόν αδύνατο.’’

Ιδρύθηκε με έναν νόμο, που αυθαίρετα η Κυβέρνηση τον αλλάζει κατά πως την συμφέρει, παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικής και συνταγματικής λειτουργίας.
Αντιδρώντας στις αλλαγές των κανόνων που διέπουν τη ΝΕΡΙΤ, ο Πρόεδρος της ΕΒU, κ. Philippot απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδα, δηλώνοντας: ‘‘Εκπλησσόμαστε και απογοητευόμαστε που αυτοί οι κανόνες έχουν αλλάξει εν μια νυκτί, χωρίς την κατάλληλη δημόσια διαβούλευση και συζήτηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις νομικές δικλίδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί μια ανεξάρτητη και πλουραλιστική σύνθεση των εποπτικών οργάνων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.’’

Η πρόσφατη απόφαση της EBU να δεχτεί τη ΝΕΡΙΤ ως ενεργό μέλος της, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού των εργαζομένων και των φορέων της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός του προέδρου της EBU,  για δήθεν συλλογικό αίτημα των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ελληνικής κοινωνίας διαστρεβλώνει και παραποιεί την πραγματικότητα, για αυτό απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει.
Κανένας συλλογικός φορέας, κανένας εργαζόμενος, κανένας πολίτης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  δεν ζήτησε τη λειτουργία αυτού μορφώματος. Αντίθετα το καταγγέλλουν και απαιτούν  την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΒU, προκαλεί οργή και αγανάκτηση σε όλους εμάς, σε κάθε οργάνωση και συλλογικότητα, που στηρίζει τον αγώνα των απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΤ, που στέκεται δίπλα στην ελεύθερη ΕΡΤ και στην ERTOPEN. Η απόφαση της Γενικής σας Συνέλευσης κατά την άποψη μας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τους κανόνες και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των δημόσιων Ρ/Τ οργανισμών.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας σε αυτή σας την απόφαση, γιατί αγνοεί και υπονομεύει τον αγώνα των συναδέλφων μας απολυμένων εργαζομένων και δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Η απόφασή της EBU στρέφεται εναντίον όλων αυτών, που δεν αποδέχτηκαν το μαύρο της 11ης Ιουνίου 2013 και αντιστέκονται κρατώντας την ΕΡΤ ανοικτή, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία των Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών φορέων, την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία.
Καλούμε την EBU να σταματήσει να υποστηρίζει την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση ΝΕΡΙΤ και να στηρίξει τους Έλληνες εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους της ERTOPEN, ενισχύοντας μια αληθινά ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

www.ertopen.com