21 Ιουνίου, 2009

Όχι στις απολύσεις, όλοι στην 24ωρη απεργία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οργή του κλάδου για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου City 99.5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ETypos.com. Είναι μία ακόμα απόπειρα –μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η εργοδοτική επίθεση. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επέτρεψε την πλήρη απορύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση, κάνοντας εφικτή την εργοδοτική ασυδοσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν επειγόντως και να δώσουν πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγωνιστική απάντηση. Σε ώρες κρίσης η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα είναι σε επιφυλακή ώστε να βοηθήσει κάθε δυνατότητα κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων Ενώσεων-μελών της Ομοσπονδίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΜΘ

Απεργία κηρύσσει αύριο η ΕΣΗΕΜ-Θ, σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, διαμαρτυρόμενη για την έκρηξη της εργοδοτικής ασυδοσίας στον χώρο της Ενημέρωσης, που κορυφώθηκε με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του Τύπου της Κυριακής, του Ρ/Σ CITY 99,5 FM και της αντίστοιχης ηλεκτρονικής σελίδας.

Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει σήμερα στις 20.00 και λήγει αύριο στις 17.00. Καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτήν όλοι οι συνάδελφοι, μέλη και μη μέλη της Ένωσης, σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα της περιοχής ευθύνης της.

Διεκδικούμε:

Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και να ανακληθούν όσες έγιναν.

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων

Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να τηρούνται στο ακέραιο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Να μην κλείσουν ο Ελεύθερος Τύπος, ο Τύπος της Κυριακής, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal e-tipos.gr.

Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους και να στηρίξουν στο μέτρο που έχουν
υποχρέωση τον χώρο της Ενημέρωσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΠΗΤ

Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», την επιχείρηση «ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» (περ.DIVA), την επιχείρηση «ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», την ΕΡΤ με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους .
Συνάδελφοι, δεν πάει άλλο. Για το λόγο αυτό  το Δ.Σ. της  ΕΣΠΗΤ αποφάσισε ομόφωνα μαζί με τα Δ.Σ. των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΕΡ να κηρύξει 24ωρη απεργία από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.
Επίσης καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.
Ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΠΗΝ

Διώρη στάση εργασίας την Τρίτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων εκφράζει την ολόθερμη συμπαράσταση του στους συναδέλφους της Αθήνας και χαιρετίζει την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με αφορμή την  αιφνιδιαστική αναστολή λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης ιδιοκτησίας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Η αναστολή έκδοσης των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής», η αναστολή λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «City» και του ειδησεογραφικού πόρταλ «e-tipos.com» αφήνουν χωρίς δουλειά 450 συναδέλφους, σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας των εργαζομένων στον Τύπο αλλά και μετωπικής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.
Το κλίμα ανασφάλειας που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι εργοδότες, η σταθερή τους προσήλωση στο στόχο να μετακυλήσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και η επιδίωξη τους να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις θέτοντας εν αμφιβόλω το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση και στην  κανονική ασφάλιση, βρίσκουν καθολικά αντίθετους τους εργαζομένους.
Η απόφαση λουκέτου στο συγκρότημα του «Ελεύθερου Τύπου» αποτελεί κορυφαία επίδειξη αναλγησίας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυριολεκτικώς εν μια νυκτί, έμειναν άνεργοι, με το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους δυσοίωνο. Ως εδώ και μη παρέκει. Ήρθε η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο ενωμένοι να σταθούμε απέναντι στην λαίλαπα που μας απειλεί.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ με την ευκαιρία υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των μελών της σύμφωνα με την οποία κάθε απόλυση συναδέλφου θα σημαίνει αυτομάτως και απεργία στο μέσο από το οποίο απολύεται. Η απάντηση όλων μας θα είναι ενιαία, δυναμική και ανυποχώρητη.
Τέλος, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ εκφράζοντας την συμπαράσταση του στον δίκαιο αγώνα της ΕΣΗΕΑ και των συναδέλφων της Αθήνας κηρύσσει για αύριο Τρίτη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΘΣΕΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας εκφράζει την έντονη αντίθεση και αντίδρασή του για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου city 99,5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ETypos.com. Ενώνοντας τη φωνή του με τις αδελφές Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της ΕΣΗΕΑ και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της. Παράλληλα καταδικάζει κάθετα κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο των ΜΜΕ, που πλήττει ουσιαστικά και την ίδια την ποιότητα της ενημέρωσης.

Καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην δίωρη στάση εργασίας που αποφάσισε η Ένωση για σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 από τις 11πμ εώς 1μμ, καθώς στις 12μμ θα γίνει πορεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ προς τη Βουλή.