29 Ιουνίου, 2009

Όχι στην ομηρία των συμβασιούχων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκπνέει ο Ιούνιος και πολλοί συμβασιούχοι της ΕΡΤ –η διοίκηση της οποίας οφείλει να δώσει τον ακριβή αριθμό τους- βλέπουν και πάλι την πόρτα της εξόδου από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Υποχρεωτική τρίμηνη διακοπή, ορίζει το προεδρικό διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, το οποίο εφαρμόζεται από το 2004. Εκτός εργασίας ανά  2ετία, ανασφάλιστοι, χωρίς εισόδημα και με αβέβαιη την επάνοδο τους. ΣΤΟΧΟΣ: Να μην στοιχειοθετήσουν δικαίωμα διεκδίκησης σύμβασης αορίστου χρόνου. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η ομηρία; Σίγουρα όχι τον εξορθολογισμό λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το αντίθετο: δημιουργεί δεξαμενή εκλογικής πελατείας για τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς. Συντηρεί τη διαπλοκή και την υποτέλεια των δημοσιογράφων.

Απόδειξη για τα παραπάνω είναι ότι το νομοθέτημα Παυλόπουλου, δεν ισχύει για όλους τους συμβασιούχους. Υπάρχουν κάποιοι «ικανότεροι» των υπολοίπων που δεν κάνουν τρίμηνη διακοπή. Παίρνουν την άδεια του καλοκαιριού και συνεχίζουν. Άλλοι μετατρέπουν τις «συμβάσεις εργολαβίας» σε «συμβάσεις εργασίας». Φίλοι, ημέτεροι, εμφανίζονται ως αναγκαιότεροι των υπολοίπων. Έτσι αυτή η πρακτική αναιρεί αυτομάτως το νομοθετικό εγχείρημα του κ. Παυλόπουλου και το στέλνει για ανακύκλωση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ζητά από τον κ. υπουργό να προχωρήσει σε αναθεώρηση του νομοθετήματος. Και η επιλεκτική συνέχιση των συμβάσεων, χωρίς την βάσανο της τρίμηνης διακοπής, να ισχύσει για όλους τους συμβασιούχους. Το αίτημα είναι και δίκαιο και η ικανοποίησή του νόμιμη, δεδομένου ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις συμβασιούχων της ΕΡΤ3 οι οποίοι δικαιώθηκαν.