18 Μαΐου, 2015

Όχι στις απολύσεις δημοσιογράφων που αρνούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) , με αφορμή τις επαπειλούμενες απολύσεις των 4 δημοσιογράφων της  εφημερίδας «Μακεδονία», οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, υπερασπιζόμενοι  τις ΣΣΕ, επαναβεβαιώνει το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της, στο οποίο αναφέρει ότι: «Η εργοδοσία της Μακεδονίας επιχειρεί να ενταχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ζητώντας να πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιρώντας από τη διαδικασία τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική αφού εφάρμοσε ένα σχέδιο σφαγής για τους εργαζομένους με εκβιαστικές «εθελούσιες» αποχωρήσεις, απολύσεις, ατομικές συμβάσεις και συνεχείς περικοπές μισθών, επιδοτήθηκε με 10,2 εκατ. κρατικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να εξοφληθούν εργαζόμενοι και ταμεία αλλά μόνο αυτό δεν έγινε».

Επαναλαμβάνει δε, «την ανυποχώρητη θέση του υπέρ της υπογραφής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επανειλημμένως έχει διακηρύξει τη θέση του εναντίον των ατομικών συμβάσεων εργασίας και καλούσε τους δημοσιογράφους να μην τις υπογράφουν σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά Mέσα Eνημέρωσης. Η απόφαση αυτή προβλήθηκε και επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνεδρίαση του 7ου πανελλαδικού Συνεδρίου και αποτελεί θέση στο σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας μας».

Παρ’ όλα αυτά, η εργοδοσία της «Μακεδονίας» προχώρησε σε νέο γύρο τρομοκράτησης, απειλών και ωμών εκβιασμών κατά όσων δημοσιογράφων δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις: Ή υπογράφετε ή απολύεστε! Κάτι που έκανε τελικά με μία άκρως εκδικητική ενέργεια. Κοινοποίησε τις (προειδοποιητικές) απολύσεις στους 4 δημοσιογράφους που αρνήθηκαν να υποκύψουν: Στον Μπάμπη Μπίκα (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ και σύνεδρο στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ), τον Κώστα Κεκελιάδη (εργασιακό εκπρόσωπο στη Μακεδονία), τον Βασίλη Πάγκαλο και τον Κώστα Σιαμέλη -όλοι τους έχοντας υπερασπισθεί τις ΣΣΕ και εναντιωθεί στις ατομικές συμβάσεις, όπως επιτάσσουν οι θέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και των Ενώσεων Συντακτών.

Η ΠΟΕΣΥ τάσσεται ενάντια στα εκβιαστικά διλήμματα και διακηρύσσει ότι θα αγωνιστεί κατά της νέας εργοδοτικής αυθαιρεσίας της  «Μακεδονίας». Ο αγώνας αφορά τον πυρήνα των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, της ίδιας της ενημέρωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ