18 Μαΐου, 2010

Να μην περάσει το ασφαλιστικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο υπό κατάθεση Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί να ανατρέψει ολόκληρη τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος και τα ώριμα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Σημειώνει επίσης ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε εισάγεται η έννοια «των οικονομικών δυνατοτήτων του αντίστοιχου κατά περίπτωση ασφαλιστικού ταμείου», κάτι που σημαίνει ότι ανατρέπεται το ανταποδοτικό με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Επίσης, από 01.01.2018, το κράτος εξασφαλίζει μόνο το ποσό των 360 ευρώ ως βασική σύνταξη, που στην περίπτωση των δημοσιογράφων δεν θα ισχύει, αφού το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα οφείλει «εξ’ ιδίων πόρων» να καλύπτει όλες τις συντάξιμες αποδοχές (βασική και αναλογική σύνταξη).

Το δημόσιο, στην περίπτωση των δημοσιογράφων, αποσύρεται από κάθε υποχρέωση εγγύησης και χρηματοδότησης των ασφαλιστικών τους φορέων, ενώ την ίδια ώρα παρακρατεί το 10% του αγγελιοσήμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις και στον κλάδο περίθαλψης, όπου οι διατάξεις του νομοσχεδίου απειλούν με κατεδάφιση τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και καταργούν κατακτήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ στο κρίσιμο θέμα της υγείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, αφού έλαβε υπόψη του το αίτημα της ΓΣΕΕ για μη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη Γενική Απεργία της 20ης Μαΐου «για την πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης», αποφάσισε να προτείνει στις Ενώσεις-μέλη της τη διεξαγωγή 24ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα. Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της απεργίας θα γίνει μετά από συνεννόηση με τις Ενώσεις Συντακτών.