14 Φεβρουαρίου, 2014

Mετά και το νέο κρούσμα ούτε βήμα πίσω στην ελεύθερη ενημέρωση

Μετά το κρούσμα της αντισυνταγματικής απόπειρας φίμωσης της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου με την κατηγορία της παράνομης μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών, ανακρίτρια στην Κω ζητά από τον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA”  και το συνάδελφο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη να μην προβάλουν έτοιμη εκπομπή – έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, που στοίχισε τη ζωή σε 12 συνανθρώπους μας.

Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια, η οποία δεν ερείδεται σε καμία διάταξη του νόμου. Αντιθέτως, παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και διεθνώς προστατευόμενα δικαιώματα τόσο του δημοσιογράφου όσο και του πολίτη, του οποίου το δικαίωμα στην ενημέρωση πλήττεται κατάφωρα από παρόμοιες πρακτικές.

Η ελληνική δημοσιογραφία διαπνέεται και δεσμεύεται από τη ρήση του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ (1824) ότι «η ενημέρωση είναι ψυχή της δικαιοσύνης» και απ’ αυτή την αξιακή αρχή διαπνέονται τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών για το δημοσιογραφικό λειτούργημα και ο «κώδικας επαγγελματικής ηθικής και κοινωνικής ευθύνης των δημοσιογράφων».

Η δημοσιογραφική έρευνα όχι μόνο δεν παραβιάζει τη μυστικότητα της ανάκρισης και το έργο των δικαστικών αρχών, αλλά αντιθέτως πολλές φορές τις επικουρεί και συμβάλλει στη συλλογή πολύτιμου αποδεικτικού υλικού. Η νεότερη ελληνική ιστορία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων (π.χ υπόθεση Λαμπράκη). Η επίκληση της μυστικότητας της ανάκρισης για να μην επιτελέσει το καθήκον του ο δημοσιογράφος σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου προκαλεί έκπληξη και αλγεινή εντύπωση. Οδηγεί σε επικίνδυνες για τη δημοκρατία ατραπούς, καθώς καταργεί στην ουσία τη δημοσιογραφική έρευνα σε κάθε περίπτωση, που οι δικαστικές αρχές επιλαμβάνονται μιας υπόθεσης.

Η ΠΟΕΣΥ ζητά από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς να αποκαταστήσουν την τρωθείσα νομιμότητα και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα απανωτά κρούσματα λογοκρισίας των τελευταίων ημερών. Υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση την δραματική πτώση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα σύμφωνα με την κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, στην οποία καταλαμβάνουμε τη ντροπιαστική 99η θέση. Τονίζει ότι οι λειτουργοί του Τύπου δεν θα παρεκκλίνουν ούτε βήμα από τη συνταγματική τους υποχρέωση για ελεύθερη, αντικειμενική και αποκαλυπτική ενημέρωση και δεν αποδέχονται καμία εντολή φίμωσής τους. Δηλώνει, τέλος, την αμέριστη συμπαράστασή της σε κάθε συνάδελφο που παρεμποδίζεται παρανόμως στο έργο του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.