14 Μαΐου, 2013

Κυνηγάνε τον Τρίμη για την Πρωτομαγιά!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης, εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, που δικάζεται σήμερα μετά από προσφυγή του επικεφαλής του Star Channel TV.

Την ίδια στιγμή που το σύστημα χτυπάει για τον απεργιακό αγώνα τους τους καθηγητές, με την προσφιλή του προσφυγή στην προληπτική πολιτική επιστράτευση, οι εκδότες τους μιμούνται με επίθεση κατά της ΕΣΗΕΑ για την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Η ΠΟΕΣΥ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος υπερασπίζει τα συνδικαλιστικά στελέχη του και εναντιώνεται σε κάθε εκτροπή περιορισμού των συνταγματικών δικαιωμάτων του.
Η ΠΟΕΣΥ συντάσσεται με την ανακοίνωση των Ενώσεων του χώρου της Ενημέρωσης, η οποία αναφέρει:

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ!

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, καταγγέλλει απερίφραστα το νέο κρούσμα δεσποτικής συμπεριφοράς και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως αυτό εκδηλώθηκε από τον επικεφαλής του Star Channel  T.V. (“Νέα Τηλεόραση Α.Ε”) και πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας – ΕΙΤΗΣΕΕ) κ.   Πάνο Κυριακόπουλο.  Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριακόπουλος προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της ΕΣΗΕΑ και του προέδρου του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Τρίμη, ζητώντας να κηρυχθεί η 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς –έστω και κατόπιν εορτής– στο κανάλι του παράνομη και καταχρηστική και να απαγορευτεί κάθε άλλη απεργία στο μέλλον, απαιτώντας παράλληλα   την καταδίκη του προέδρου του Δ.Σ. σε φυλάκιση ενός χρόνου.

Συγκεκριμένα θυμίζουμε ότι τα Σωματεία του Τύπου σε κοινή ανακοίνωσή τους από τις 18.4.2013 και με τη σύμφωνη γνώμη πολλών επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ είχαν ήδη ενημερώσει τα μέλη τους σχετικά με τον εορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Παρόλα αυτά ορισμένοι εργοδότες, επικαλούμενοι την απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας περί μεταφοράς της αργίας την 7 η Μαΐου, με πρωτοφανή τρόπο επιχείρησαν να διασπάσουν τους εργαζομένους, μεταφέροντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις για την 7η Μαΐου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με επιστολή της προς τις εργοδοτικές Ενώσεις – ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) και ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών)- ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση των Σωματείων και να τηρηθεί η παράδοση, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι όλων των Μέσων, χωρίς καμία διάκριση, να συμμετάσχουν στην Πρωτομαγιά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, οι εργοδοτικές ενώσεις, ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΙΡΑ, δεν απάντησαν στις σχετικές επιστολές εσκεμμένα, ώστε να δημιουργήσουν σύγχυση και έτσι παραμονή της Πρωτομαγιάς οι σταθμοί “ SKAI TV ”, “STAR TV” και “ΣΚΑΙ 100,3”, να μην συμμορφώνονται με τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, αλλά και της πλειονότητας του τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καταδικάζει απερίφραστα το νέο κρούσμα στην μεγάλη αλυσίδα της βιομηχανίας των μηνύσεων και αγωγών κατά των ανθρώπων του Τύπου, θεωρώντας ότι πρόκειται για ευθεία βολή κατά της ελεύθερης δράσης του Τύπου και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του. Τονίζει παράλληλα ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εκφοβισμού των λειτουργών κι εκπροσώπων της ενημέρωσης με στόχο τόσο την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης όσο και την χειραγώγηση της ελεύθερης πληροφόρησης των πολιτών.

Η αντίσταση από το σύνολο του Τύπου απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, που αυτή αυθαίρετα και βίαια προσπαθεί να επιβάλλει, είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.