6 Φεβρουαρίου, 2006

Καταδίκη Κ. Φλαμή και Θ. Καφετζή

Την έντονη ανησυχία του δημοσιογραφικού κόσμου για την τύχη των δημοσιογραφικών ελευθεριών και την απρόσκοπτη ενημέρωση του ελληνικού λαού, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ύστερα από την χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών με την οποία καταδικάστηκαν σε οκτάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 ευρώ για τον καθένα, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής και ο εικονολήπτης Θανάσης Καφετζής.
Οι συνάδελφοι προσήχθησαν σε δίκη ύστερα από αναφορά σε βάρος τους, στις 15 Νοεμβρίου 2004, από τον Εισαγγελέα κ. Απόστολο Τζαμαλή. Το…λάθος τους ήταν ότι μαγνητοσκοπούσαν συνέντευξη με κατηγορούμενο για αξιόποινες πράξεις, εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Πάτρας, έχοντας φυσικά εξασφαλίσει πριν την συναίνεση του συνεντευξιαζόμενου κατηγορουμένου.
Οι Κ. Φλαμής και Θ. Καφετζής συνελήφθησαν τότε, προσήχθησαν στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας, υποχρεώθηκαν σε φωτογράφηση και δακτυλοσκόπηση, σαν κοινοί εγκληματίες, ενώ η υπόθεση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις, με αποκορύφωμα το ομόφωνα ψήφισμα που εξεδόθη από το 4ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.
Η δικαστική απόφαση για την καταδίκη τους αποτελεί ευθεία βολή κατά της ελευθεροτυπίας, θέτει αναχώματα στην ανεμπόδιστη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και κατ΄επέκταση λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης.
Είναι ειλικρινά ασύλληπτο ότι δημοσιογράφοι καταδικάζονται σε πολύμηνη φυλάκιση και στην καταβολή ενός τεράστιου ποσού μόνο και μόνο διότι έπαιρναν συνέντευξη, ασκώντας το καθήκον τους.