30 Οκτωβρίου, 2018

Η ΠΟΕΣΥ με ΕΣΗΕΠΗΝ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Η αναφορά-καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την συμμετοχή και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ανά την Ελλάδα, προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ έχοντας εκφράσει από καιρό την έντονη ανησυχία του για τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους –και όχι μόνο- από επικίνδυνα στοιχεία που απειλούν την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή τους, ενώ προσβάλλουν βάναυσα την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση προχώρησε και σε σχετική ενημέρωση και προς και την Εισαγγελία Αρείου Πάγου.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεακού, και ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Νίκος Συνοδινός μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Κυριάκο Κορτέση επισκέφθηκαν για το θέμα αυτό την κα Ξένη Δημητρίου.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ παρέδωσε εκ μέρους του Συμβουλίου, καταγγελία-αναφορά στην κα Εισαγγελέα, η οποία αφού συζήτησε με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων, έδωσε παραγγελία στις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και δι αυτών στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα με βάση την καταγγελία για την αύξηση περιστατικών βίας σε βάρος δημοσιογράφων με ρατσιστικά κίνητρα.

Η επιστολή της ΠΟΕΣΥ που παρέδωσε η κα Ριζεάκου στην κα Ξένη Δημητρίου έχει ως εξής:

“Αξιότιμη κυρία Εισαγγελεύ,

Η ΠΟΕΣΥ αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους σε όλα τα μέσα μαζικής Ενημέρωσης [έντυπα, τηλεοπτικά κλπ]. Εξαιτίας του ρόλου μας και της θέσεως μας γινόμαστε συχνά αποδέκτες καταγγελιών, που αφορούν σε μέλη των ενώσεων μας και θεσμική μας υποχρέωση είναι η ανάληψη κάθε δυνατής πρωτοβουλίας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και της ελευθερίας και ασφάλειας τους, ως μέσο για την προάσπιση της Ελευθεροτυπίας.

Τον τελευταίο, μάλιστα, καιρό, εξαιτίας του κύματος των μεταναστευτικών ροών, της συστηματικής κάλυψης του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και της έξαρσης από την άλλη πλευρά ρατσιστικών φαινομένων, όλο και πιο συχνά συνάδελφοι μας δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, από ομάδες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αναφορές σε ρατσιστικές -εθνικιστικές ιδεολογίες.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, που οι μεταναστευτικές ροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν είναι δε λίγες, οι φορές, που οι συνάδελφοι μας αισθάνονται, ότι κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους, η οικογένεια ή η περιουσία τους, εάν διανοηθούν να εκφράσουν θέσεις μη αρεστές στις προαναφερόμενες ομάδες.

Ως εκ του θεσμικού σας ρόλου, είστε τοποτηρητής της νομιμότητας και εγγυητής όλων εκείνων των θεσμών, που συναποτελούν την έννοια της δημοκρατίας, μεταξύ αυτών δε και της ελευθεροτυπίας. Οι δε συμπεριφορές, που καταγγέλλονται από τα μέλη μας, μοναδικό σκοπό έχουν την φίμωση του Τύπου, την χειραγώγηση του και την επιβολή τελικώς μίας άτυπης ομερτά.

Προσφεύγουμε σε εσάς και ζητούμε να εξαντλήσετε κάθε θεσμική δυνατότητα, που σας παρέχει ο ρόλος σας, προκειμένου να προστατευτούν οι συνάδελφοι μας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να διασφαλιστεί, η αυτονόητη δυνατότητα τους να επιτελούν την αποστολή και τον ρόλο τους, χωρίς φόβο. Φρονούμε, ότι η παρέμβαση σας είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση της δημοκρατικής νομιμότητας και τελικώς της Ελευθεροτυπίας.

Παραμένουμε στην διάθεση σας.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

Η Πρόεδρος Έλενα Ριζεάκου”

 

https://www.tovima.gr/2018/10/30/society/paremvasi-tis-ksenis-dimitriou-gia-peristatika-vias-kata-dimosiografon/