22 Φεβρουαρίου, 2022

Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει τις απόπειρες φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ συνυπογράφει την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με την οποία καταγγέλλεται απόπειρα φίμωσης της Ενημέρωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφου από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, με την αγωγή αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ που κατέθεσε κατά του δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Γιάννη Αναστασίου και μάλιστα για την απλή αναπαραγωγή σχολίου ιστοσελίδας.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ έχει ως εξής:
“To Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), εκτιμά ότι τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία οι περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα από συγκεκριμένους κύκλους (πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματικούς κ.λπ.) μία προσπάθεια ελέγχου της αντικειμενικής και σύμφωνης με τα γεγονότα ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και μία προσπάθεια χειραγώγησης πολιτών που δημόσια διαμαρτύρονται και η άποψή τους είναι αντίθετη με συμφέροντα και κάθε μορφής εξουσία.
Με τον τρόπο αυτόν διαχέεται στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων, πολιτών, πολιτικών κ.λπ. με προφανείς στόχους.
Η πιο προσφιλής και πιο συνηθισμένη τελευταία μέθοδος είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη των «θιγόμενων» κατά των προσώπων που πιο πάνω αναφέρονται, ζητώντας «οι θιγόμενοι», υπέρογκες αποζημιώσεις, προβάλλοντας σαθρούς και αβάσιμους ισχυρισμούς στο πλαίσιο μιας «βιομηχανίας» αγωγών εναντίον όσων ασκούν κριτική σε κάθε μορφής εξουσία και όσων έχουν αντίθετες απόψεις με τους κρατούντες, με στόχο τη φίμωση της δημοσιογραφίας και την τρομοκράτηση των πολιτών.
Μέθοδος που έχει καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές τόσο από την ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, όσο και από τις υπόλοιπες δημοσιογραφικές Ενώσεις την χώρας, αλλά και την Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ).
Η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ αποκαλύπτει και καταγγέλλει στους πολίτες αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία και εκτιμά ότι στην προαναφερθείσα προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού της δημοσιογραφίας τοποθετείται και η αγωγή αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ που άσκησε κατά του συναδέλφου και μέλους της Ένωσης μας Γιάννη Αναστασίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.
Η αγωγή αφορά αναπαραγωγή και χωρίς σχολιασμό, σε ιστότοπο που έχει τη δημοσιογραφική ευθύνη ο συνάδελφος Γιάννης Αναστασίου, ρεπορτάζ άλλου αναφερόμενου ειδησεογραφικού ιστότοπου (in.gr) που αφορούσε τον Δήμαρχο Βόλου, αν και ο συνάδελφος Γιάννης Αναστασίου τήρησε απόλυτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία, στην παρουσίαση του θέματος.
To Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας ακολουθώντας την πάγια θέση του θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στη δικαστική μάχη που θα δώσει ο συνάδελφός μας, συνεχίζοντας τον αγώνα της εναντίον όσων υπονομεύουν με κάθε τρόπο την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών πλήττοντας ευθέως τη Δημοκρατία.“