2 Μαρτίου, 2022

Ημέρα μνήμης Νίκου Καπετανίδη από την ΠΟΕΣΥ

Μια λαμπρή εκδήλωση, χρέος τιμής στον Πόντιο Μάρτυρα δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη  συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης όπου η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κα Έλενα Ριζεάκου ανακήρυξε την  21η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του μαρτυρικού θανάτου του, ως ημέρα μνήμης Νίκου Καπετανίδη για την ελληνική δημοσιογραφία. 

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων Συντακτών-μελών της ΠΟΕΣΥ, κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα του απαγχονισμού του Νίκου Καπετανίδη, μία από τις Ενώσεις μας σε όλη τη χώρα θα αναλαμβάνει την διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης για την ελευθερία του Τύπου, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Στην εκδήλωση, παρουσία μελών του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και των Προέδρων των Ενώσεων Συντακτών, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Χαιρετισμούς απηύθυναν  η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Μορφωτικού της Ιδρύματος κ. Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και ο κ. Κώστας Καπετανίδης, απόγονος του ηρωικού δημοσιογράφου και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου.

Το ‘‘παρών’’ έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και πολλοί ακόμα Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, εκπρόσωποι Ποντιακών Ενώσεων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από δήμους με έντονο ποντιακό στοιχείο και εκπρόσωποι Δημοσιογραφικών Ενώσεων και Μέσων Ενημέρωσης.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κα Έλενα Ριζεάκου που έκανε και τη συνολική παρουσίαση ξεκίνησε την εκδήλωση με τον ακόλουθο χαιρετισμό:

“Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων
Κυρίες και κύριοι υπουργοί, βουλευτές, επικεφαλής και εκπρόσωποι εκδοτικών ομίλων,
Αγαπητές και αγαπητοί  συνάδελφοι δημοσιογράφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε σ’ αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση την αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, του μεγάλου Πόντιου εκδότη και δημοσιογράφου – μάρτυρα της Γενοκτονίας, που υπηρέτησε με αφοσίωση την ελευθερία του Τύπου, αγωνίστηκε για την ελευθερία του Λόγου και θυσιάστηκε για την αγάπη του Πόντου και της Ελλάδας.

Σήμερα, σε αυτόν το εμβληματικό χώρο, στη σκιά του Ιερού βράχου, ανάμεσα σε θεούς  και ήρωες, πραγματοποιούμε ένα μεγάλο χρέος.

Ένα χρέος που αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας από κοινού- η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Σάββα Αναστασιάδη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.

Η εκδήλωση αυτή συμπίπτει δυστυχώς με δύσκολες, αδιανόητες, δραματικές στιγμές.

Η Ευρώπη άκουσε και πάλι να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου. Ένας πόλεμος που έφερε νέο ξεριζωμό και προσφυγιά, με τον ελληνισμό της Ουκρανίας να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο στην μακραίωνη Ιστορία του.

Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά τους, κοντά σε όλους εκείνους που γνώρισαν την φωτιά του πολέμου στον 21ο αιώνα. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στους συναδέλφους μας πολεμικούς ανταποκριτές που βρίσκονται κι’ αυτοί ξανά στη φωτιά του πολέμου.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλες και όλους για την παρουσία σας σ’ αυτήν την σημαντική ημέρα. Σήμερα, παρουσία όλων των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας και των ηγεσιών τους, παρουσία  εκδοτών και δημοσιογράφων εκπροσώπων από τα Μέσα Ενημέρωσης όλης της χώρας-  παρουσία του αρμόδιου υπουργού για θέματα Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου κυρίου Γιάννη Οικονόμου – και με την Βουλή των Ελλήνων να εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο δια του Προέδρου της κ. Κώστα Τασούλα,

ανακηρύσσουμε 

την 21η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης Νίκου Καπετανίδη για την ελληνική δημοσιογραφία.

Συμφωνήσαμε ότι κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ο Νίκος Καπετανίδης ανέβηκε στο ικρίωμα, πέταξε την κουκούλα, αναφώνησε  «Ζήτω η Ελλάς», και θυσιάστηκε πάναγνα για τις ιδέες του – μία από τις Ενώσεις μας σε όλη τη χώρα θα αναλαμβάνει την διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης για την ελευθερία του Τύπου, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Σημαντικός δημοσιογράφος, ο Νίκος Καπετανίδης θα γίνει το πρότυπό μας έστω και με καθυστέρηση.
Θα τον γνωρίσουμε και θα κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του. Τα κείμενά του θα γίνουν κομμάτι της ελληνικής δημοσιογραφικής παρακαταθήκης.

Και σήμερα, κάνουμε την αρχή…»