29 Οκτωβρίου, 2014

Η ΔΟΔ στηρίζει τα πολυφωνικά και ανεξάρτητα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα

«Για τις κοινωνίες έχει ζωτική σημασία τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα να είναι ανεξάρτητα, πολυφωνικά και να επικεντρώνουν στην ποιότητα, προκειμένου η κοινή γνώμη να αιτιολογεί την καταβολή τελών και να κατοχυρώνεται η ισορροπημένη και ελεύθερη ενημέρωση», τονίζεται σε μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με  αντιπροσωπεία της ΕΡΤ στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή Σοφίας Σακοράφα και συμμετείχε σ’ αυτήν  και η Έφορος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, Νέλλη Κατσαμά – ως στέλεχος της ΕΡΑ στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων της ΕΡΤ και την προσήλωση τους στον αγώνα για τη διασφάλιση των δημοσιογραφικών δικαιωμάτων, την ελευθερία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απέστειλαν στη ΔΟΔ διακήρυξη ενότητας, στην οποία εξηγούν ότι κρατούν το σταθμό ανοιχτό επί 16μήνες και αρνούνται να «κλείσουν τα μικρόφωνα», αγωνιζόμενοι «για την αξιοπρέπεια στην εργασία, αυτό-αμυνόμενοι απέναντι στην επιθετικότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Στη διακήρυξη δηλώνουν ότι «πρόκειται για την ελάχιστη ηθική υποχρέωση προς όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ένα ποιοτικό πρόγραμμα παραγωγής του δημόσιου φορέα, που ανήκει σε όλο το λαό».

Επιπλέον δηλώνουν: «Ένα πράγμα θέλουμε να διευκρινίσουμε: Για εμάς η θεωρία του σοκ έχει παρέλθει. Ο χρόνος έχει ωριμάσει και πρέπει να βγούμε στον καθαρό ουρανό του πολιτισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Ήρθε η στιγμή, που η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά».

Ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ ανταποκρινόμενος στη διακήρυξη δήλωσε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και υποστηρικτές της ΕΡΤ και στηρίζουμε την αφοσίωσή με την οποία διαφυλάσσουν τα δημοσιογραφικά δικαιώματα».