28 Ιανουαρίου, 2016

Γιατί απεργούμε

«Απεργία – αφετηρία αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου μας που έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση, η οποία έχει προκαλέσει πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων• με αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με απλήρωτους εργαζομένους και εκατοντάδες ανέργους.  Και τώρα αντιμετωπίζει τον Αρμαγεδδώνα του Ασφαλιστικού», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς την 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, μιλώντας στην τελετή της απονομής της 32ης απονομής των Βραβείων Μπότση.

Ολόκληρη η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Είναι η πρώτη φορά, που η τελετή της απονομής των Δημοσιογραφικών Βραβείων του Ιδρύματος Μπότση πραγματοποιείται την παραμονή μιας πανελλαδικής δημοσιογραφικής απεργίας.

Έτσι, αφού εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, της ΠΟΕΣΥ,  συγχαρώ όλους όσοι βραβεύονται σήμερα και το Ίδρυμα Μπότση για την ιδιαίτερα θετική,  θεσμική πλέον, προσφορά του να βραβεύει κάθε χρόνο – είτε με απόφαση της Επιτροπής Βραβείων, είτε με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου –  τους δημοσιογράφους που διακρίθηκαν στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας ή για το σύνολο της προσφοράς τους και το ήθος τους, εκμεταλλεύομαι το γεγονός ότι μιλάω σε βράβευση δημοσιογράφων για να αναφερθώ στην αυριανή μας απεργία για το Ασφαλιστικό.

Απεργία – αφετηρία αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου μας που έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση, η οποία έχει προκαλέσει πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων• με αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με απλήρωτους εργαζομένους και εκατοντάδες ανέργους.  Και τώρα αντιμετωπίζει τον Αρμαγεδδώνα του Ασφαλιστικού. Που πέρα από το καίριο πλήγμα  στα ασφαλιστικά Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οδηγεί το σύνολο των ακόμη εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των απλήρωτων και των οικογενειών τους, στην πλήρη εξαθλίωση, επιβραβεύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία. Και ταυτόχρονα προκαλεί την αποδόμηση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τα περί ενθάρρυνσης της μαύρης εργασίας τα επιβεβαιώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που στην Έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, για το Ασφαλιστικό αφού εκφράζει αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα του σχεδιαζόμενου υπερΤαμείου, τονίζει ότι  το σχέδιο Κατρούγκαλου «μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα που θα αυξήσουν τη μαύρη εργασία».

Μετά τις διαδοχικές ληστείες των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, με τοξικά ομόλογα και το κούρεμα του PSI, επέρχεται η δήμευση όσων αποθεματικών έχουν ακόμη απομείνει. Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ απαλλοτριώνονται υπέρ του νέου υπερταμείου. Είμαστε αντίθετοι με την υποχρεωτική ένταξη του έως τώρα βιώσιμου ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης• χωρίς διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, χωρίς αναλογιστική ή άλλη μελέτη των επιπτώσεων, τόσο στα δικαιώματα των ασφαλισμένων όσο και στα δημόσια οικονομικά. Και μιλάω για τα δημόσια οικονομικά, επειδή η επαπειλούμενη κατάργηση του πόρου μας, που το ΣτΕ έχει αποδεχτεί με απόφασή του  ως «οιονεί εργοδοτική εισφορά», θα επιφέρει δυσβάσταχτο βάρος για το Δημόσιο, αφού θα προκύψει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Η συνένωση του Ταμείου μας με ελλειμματικά Ταμεία, χωρίς αποθεματικά, καθώς και η εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για αναδιανομή των πόρων των Ταμείων, απειλεί τη βιωσιμότητα του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ, στο οποίο το κράτος δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, οφείλει στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ μεγάλα ποσά τα οποία δεν έχει αποδώσει.

Κι ακόμη, είμαστε αντίθετοι με τη «δήμευση» του αγγελιόσημου  υπέρ του νέου φορέα. Το αγγελιόσημο θεσπίστηκε ως  διαρκές αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση – κρατικοποίηση του Λαχείου Συντακτών. Μετά την απαλλοτρίωση, τώρα η δήμευση; Ενδεχόμενη αφαίρεση του πόρου θα απειλήσει, εκτός των άλλων, με κατάρρευση τον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος στηρίζεται κατά μέγιστο ποσοστό στο αγγελιόσημο, για τη χορήγηση παροχών υγείας, πρόνοιας και επικούρησης σε 18.000 ασφαλισμένους. Το αγγελιόσημο  επέχει θέση εργοδοτικής εισφοράς και πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων στην Ενημέρωση.

Με τη δημοσίευση του πορίσματος της «Επιτροπής Σοφών» του κ. Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, η ΠΟΕΣΥ ενημέρωσε, με προσωπικές συναντήσεις, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου για τα αιτήματα μας. Και τα κόμματα, μετά τις συναντήσεις μας, με δημόσιες ανακοινώσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του αγγελιόσημου, που αποτελεί εργοδοτική εισφορά και υπέρ της διατήρησης και διασφάλισης του ασφαλιστικού Ταμείου μας. Ελπίζω πως τα όσα ανακοινώθηκαν, θα έχουν αντίκρισμα στο Κοινοβούλιο…  Άλλωστε αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έχουν δώσει και οι βουλευτές δημοσιογράφοι – μέλη των Ενώσεων Συντακτών που απαρτίζουν την ΠΟΕΣΥ.

Ζητώ συγγνώμη που ξέφυγα από το θέμα της αποψινής εκδήλωσης, αλλά δημοσιογραφικό καθήκον επιβάλλει να ενημερώσουμε γιατί απεργούμε αύριο.  Συγχαρητήρια και πάλι σε όσους βραβεύονται σήμερα και θερμές ευχές σε όλους για τη νέα χρονιά.