18 Δεκεμβρίου, 2008

Επιχείρηση Τρομοκρατίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έγινε και αυτό. Με τη διαδικασία του αυτόφωρου οδηγήθηκε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας. Το δημοσίευμα του συναδέλφου στην εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης αναφερόταν στο κατηγορητήριο εις βάρος έξι λιμενικών που υπηρετούν στη Λέσβο και οι οποίοι εγκαλούνται για σοβαρά αδικήματα (βία σε βάρος πολιτών, κλοπή δημοσίων εγγράφων κ.α.). Τέσσερις από τους έξι λιμενικούς υπέβαλαν μήνυση και ο Στρατής Μπαλάσκας βρέθηκε στο δικαστήριο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει ως απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία και τη ελευθεροτυπία αυτή την ενέργεια, η οποία εκπορεύεται από ένα διάτρητο νομικό καθεστώς που θέλει τους δημοσιογράφους σε διαρκή ομηρία.

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. θεωρεί ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε η δημοσιογραφία να ασκείται σε καθεστώς ελευθερίας, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.
Μηνύσεις και αγωγές ένστολων ή με πολιτικά δεν θα απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από την προσήλωσή τους στις αρχές της αλήθειας, της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας.