25 Οκτωβρίου, 2007

Επιδρομή με αγωγές

Σε μόνιμη απειλή για δημοσιογράφους και ΜΜΕ εξελίσσεται η «βιομηχανία των αγωγών», που παίρνει τελευταία ανησυχητικές διαστάσεις.
Στην επιδρομή αυτή δεσπόζουσα θέση διεκδικούν τώρα, μεταξύ άλλων, και οι διαδοχικές αγωγές για αστικές αποζημιώσεις του τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με εγκύκλιό της προς όλες της Ενώσεις Συντακτών κοινοποιεί το επίσημο κείμενο της τελευταίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (υπόθεση του αείμνηστου Νικήτα Λιοναράκη), επισημαίνοντας ότι αποτελεί επιπλέον επιχείρημα για την άμεση τροποποίηση του “τυποκτόνου νόμου”.
Σημειώνεται ότι πριν ένα χρόνο (26.10.2007) το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. σε διάβημά του προς τον τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, βρέθηκε αντιμέτωπο με άρνησή του να συνηγορήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας, όπως άλλωστε και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης.
Ακολούθησε η απόπειρα έξωσης των δημοσιογράφων από το δικαστικό μέγαρο, καθώς και η παρέμβαση-εγκύκλιος του κ. Κεδίκογλου, που προέτρεπε τα δικαστήρια να υιοθετούν αρνητική στάση στα ζητήματα των συμβασιούχων που αφορούσε –μεταξύ άλλων- και δημοσιογράφους.
Θέση του κλάδου είναι η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος  νομικού συστήματος, με ένα άλλο το οποίο θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης του θιγέντος.
Η αναγωγή όμως της προσωπικότητας ως αξίας και ο προς αυτήν σεβασμός είναι αυτονόητο ότι οδηγεί στην υποτίμησή της όταν ως κύριο μέσο προστασίας της προσωπικότητας επιλέγεται η αποτίμησή της σε χρήμα.
Εξ’ άλλου, δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό να δεχόμαστε ότι η έμφαση σε ένα σύστημα αστικής ευθύνης του Τύπου και προστασίας της τιμής και υπολήψεως του ατόμου μπορεί να καταλήγει να βασίζεται στην οικονομική αποζημίωση. Η τιμή έχει ακριβώς εξ ορισμού το στοιχείο του αδιατίμητου.