2 Νοεμβρίου, 2007

Εκδήλωση για τον Κορνήλιο Καστοριάδη

Στον Κορνήλιο Καστοριάδη (έργο – ζωή) είναι αφιερωμένο το  συνέδριο «ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2007» που οργάνωσε η “Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία” και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Έλληνα φιλόσοφου.
Το Συνέδριο – Αφιέρωμα “Κορνήλιος Καστοριάδης: Ο Στοχαστής της αυτονομίας”, πραγματοποιήθηκε στις 2 – 4 Νοεμβρίου 2007 στο αμφιθέατρο «Λεων. Ζέρβας», του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης υπήρξε από τους κορυφαίους στοχαστές του εικοστού αιώνα, με έργο που περιλαμβάνει πολλούς τομείς, όπως φιλοσοφία, πολιτική, ψυχανάλυση, κοινωνιολογία, επιστημολογία. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου 1922 και πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 1997. Ο πατέρας του Καίσαρας, του μετέδωσε την αγάπη στη γαλλική Παιδεία και η μητέρα του Σοφία, την αγάπη στην τέχνη.
Κατά τη Μικρασιατική καταστροφή η οικογένεια Καστοριάδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έκανε τις πανεπιστημιακές του σπουδές (νομικής, οικονομίας και φιλοσοφίας) στην Αθήνα. Την Κατοχή συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Ναζί και το Δεκέμβριο του 1945 εγκαταλείπει την Ελλάδα με το θρυλικό πλοίο “Ματαρόα”, για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, με μια πλειάδα Ελλήνων διανοουμένων (όπως τον Κώστα Παπαϊωάννου, τον Κώστα Αξελό, την Μιμίκα Κρανάκη, τον Ιάνη Ξενάκη κ.α.).
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έγινε γνωστός κυρίως με την ίδρυση και διεύθυνση (με τον Κλωντ Λεφόρ) του διάσημου πολιτικού περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα” και από το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι φοιτητές της δεκαετίας του ‘60 βρήκαν στο έργο του την θεωρητική καταγωγή της εξέγερσης του Γαλλικού Μάη το 1968. Το κύριο Φιλοσοφικό έργο του είναι “Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας” το οποίο πλαισιώνεται από σειρά σημαντικών βιβλίων. Ο ίδιος στις συλλογές των κειμένων του χρησιμοποιούσε τις ενότητες: ψυχή, λόγος, κοινωνία, πόλις.
Τα ΚΑΒΑΦΕΙΑ είναι ο μοναδικός Οικουμενικός Ελληνικός Πολιτιστικός Θεσμός που φέρει το όνομα σύγχρονου Έλληνα ποιητή. Έχει πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση ενός διεθνούς βήματος το οποίο φέρνει στο φως τις πνευματικές και πολιτικές ρίζες του σύγχρονου κόσμου.