14 Δεκεμβρίου, 2006

Έλεγχος στην ΕΡΤ

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στην Ε.Ρ.Τ. πραγματοποιεί από χθες η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, μετά τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) για τις συνθήκες απασχόλησης των δημοσιογράφων και τη σχετική αναφορά κοινοβουλευτικού ελέγχου που υπέβαλλε, με αφορμή την ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΣΥ., ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Στην επιστολή της Π.Ο.Ε.ΣΥ. (αρ.πρωτ. 2098-01.12.2006) προς τη διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. επισημαίνονται τα εξής:
«Η αβεβαιότητα που διαπιστώνεται, οφείλεται κυρίως στις διαδικασίες που εφαρμόζουν διευθυντικά στελέχη στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, (στο κέντρο και την περιφέρεια) και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1. Την ένταξη των συναδέλφων στα κλιμάκια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την τοποθέτησή τους σε άλλη θέση ή αντικείμενο εργασίας, καθώς και προβλήματα μισθολογικών διαφορών.
2. Την επιχειρούμενη επιβολή παρουσιολογίου, γεγονός που δεν συνάδει με την ιδιότητα της δημοσιογραφικής λειτουργίας κι έρχεται σε αντίθεση με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
3. Την απόπειρα ανάθεσης καθηκόντων εσωτερικού κι εξωτερικού συντάκτη στο ίδιο άτομο
4. Την άρνηση χορήγησης αντιγράφων, των υπογεγραμμένων συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης καταχρηστικών όρων.
5. Την επιχειρούμενη πραγματική μείωση των καταβαλλομένων αποδοχών, με καινοφανείς αιτιολογίες και νομικισμούς.
6. Την επιλεκτική διαδικασία που ακολουθούν διευθυντικά στελέχη όσον αφορά τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των συναδέλφων, με βάση διαμορφωμένες καταστάσεις, για τις οποίες ευθύνεται η Ε.Ρ.Τ., λόγω της παρατεταμένης εκκρεμότητας με τους συναδέλφους συμβασιούχους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι απαιτεί σταθερή απασχόληση με συμβάσεις εργασίας για όλους τους συναδέλφους, με πλήρη κοινωνικό-ασφαλιστικά δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για πλήρη αποκατάσταση, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, όλων των συμβασιούχων, γιατί οι συνάδελφοι στην Ε.Ρ.Τ. καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»
Σχετικά έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. κ. Δ. Τσαλαπάτη και το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γ. Γιακουμάτου ο έλεγχος να αφορά επίσης και τους περιφερειακούς σταθμούς της Ε.Ρ.Τ.