20 Νοεμβρίου, 2005

Εκδήλωση για τo BBC

Η ποιότητα στην ενημέρωση αποτελεί την εγγύηση για την ποιότητα της δημοκρατίας.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από την εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή της λειτουργίας της ελληνικής εκπομπής του BBC, που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το έλλειμμα της ενημέρωσης που δημιουργείται από τη διακοπή της εκπομπής γίνεται επίκαιρο με την απαξίωση του Τύπου, και της δημοσιογραφικής λειτουργίας, της πληροφόρησης και στη χώρα μας, επεσήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης.
Η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη εξέφρασε τη διαμαρτυρία της και εκ μέρους του σώματος των βουλευτών, χαρακτηρίζοντας πλήγμα, όχι μόνο για το δημοσιογραφικό κλάδο αλλά και για την ελεύθερη έκφραση, τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος του BBC.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επισήμανε στην ιστορική διαδρομή του BBC και αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης για την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Μ.Μ.Ε..
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε θετικό το πέρασμα των ελλήνων δημοσιογράφων από το BBC κι ευχαρίστησε την ελληνική υπηρεσία και τους δημοσιογράφους που δούλεψαν σ’ αυτήν για όσα πρόσφεραν.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση διακοπής της εκπομπής του BBC «απόφαση που συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και απειλή για την αντικειμενική ενημέρωση».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Γιάγκος Ανδρεάδης αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από κατευθυνόμενες δημοσιογραφικές συμπεριφορές και εξέφρασε τις σκέψεις του «για μια άλλη δημοσιογραφία» που θα υπηρετεί την κοινωνία.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης σημείωσε ότι «στη βαρηκοΐα της εξουσίας και στο σκοτάδι της ιστορίας το BBC μας έδωσε φωνή και φως».
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Δημήτρης Τσαλαπάτης αναφέρθήκε στην ανάγκη διατήρησης της ελληνικής φωνής και από το BBC επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο αίτημα συμπίπτει, και χρονικά με την 24ωρη απεργία (Πέμπτη 24 Νοεμβρίου) των δημοσιογράφων όλης της χώρας. Ο κ. Τσαλαπάτης, εκφράζοντας τις θέσεις του Δ.Σ. της
Π.Ο.Ε.ΣΥ. τόνισε ότι, «αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου η καταγραφή, ο σχολιασμός της επικαιρότητας αλλά και η κριτική για ζητήματα του δημόσιου βίου» και κατέληξε:
«Είναι τεράστια η ευθύνη της ιδιοκτησίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. για το τελικό προϊόν της ενημέρωσης, χωρίς να παραβλέπουμε και τις ευθύνες που έχουν όσοι δημοσιογράφοι παίρνουν μέρος στη διαδικασία αυτή με επιλογές που δεν συνάδουν με τη δεοντολογία.»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η γεμάτη ευαισθησία ταινία της Καθηγήτριας Πέπης Ρηγοπούλου «Γιολάντα Τερέντσιο, η φωνή του BBC στα χρόνια της δικτατορίας», που προβλήθηκε στην εκδήλωση και ζωντάνεψε ιστορικές μνήμες αλλά και πρότυπα συνεπούς δημοσιογραφικής διαδρομής.
Επίσης, ο πρώην υπουργός και συνεργάτης του BBC στα χρόνια της δικτατορίας Μανώλης Δρεττάκης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από τη Βουλή των Ελλήνων και την αποστολή του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Κωνσταντίνος Μπετινάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις από την απόφαση για διακοπή της ελληνικής εκπομπής του BBC..