25 Απριλίου, 2012

Δώστε τώρα στη δημοσιότητα όλες τις μυστικές λίστες

Η δημοσιοποίηση της ενδεχόμενης σχέσης δημοσιογράφου με το κράτος και μάλιστα με την πιο σκοτεινή εκδοχή του, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποκαλυφθούν και να σπάσουν οι δεσμοί εξάρτησης των κρατικών και παρακρατικών υπηρεσιών με τους λειτουργούς της ενημέρωσης.

Για άλλη μια φορά οι σχέσεις που διατηρεί το κράτος -με μοχλό τα μυστικά του κονδύλια- με την ενημέρωση, γίνονται άλλοθι για να πληγεί η ελευθεροτυπία και να απαξιωθεί ο κλάδος των έντιμων λειτουργών της ενημέρωσης που σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται να διατηρήσουν με αξιοπρέπεια την ελευθεροτυπία, που είναι η καρδιά της δημοκρατίας.

Η ΠΟΕΣΥ αγωνίζεται για την πλήρη αποδέσμευση της δημοσιογραφικής ιδιότητας από κρατικές και άλλες εξαρτήσεις, υπερασπιζόμενη την ανεξαρτησία του δημοσιογράφου με την θεσμική και οικονομική κατοχύρωση του επαγγέλματος.
Από τις 31 Αυγούστου 2011 η Ομοσπονδία μας είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης, με αφορμή τις δηλώσεις του Ηλία Μόσιαλου για μηχανισμό με «απόρρητες δαπάνες», και είχαμε προτείνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να «καλέσει όλους τους χειριστές των μυστικών κονδυλίων, προκειμένου αφενός να εξηγήσουν τους λόγους ύπαρξης των συγκεκριμένων κονδυλίων και αφετέρου να αποκαλύψουν τους πραγματικούς αποδέκτες τους».

Ζητάμε για άλλη μια φορά να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι λίστες των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών που αφορούν δημοσιογράφους. Η έμμισθη σχέση με το κράτος, εκτός των θεσμοθετημένων θέσεων δημοσιογραφικής εργασίας, όταν αυτή διατηρείται κρυφή, έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιογραφική ιδιότητα και πλήττει την εγκυρότητα και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του κλάδου.

Οι δημοσιογραφικές Eνώσεις – μέλη της ΠΟΕΣΥ θα περιφρουρήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο την ανεξαρτησία του κλάδου από κρατικές και παρακρατικές εξαρτήσεις και θα λάβουν όλα τα πειθαρχικά μέτρα που απαιτούνται σε περιπτώσεις που αποδειχτούν τέτοιες σχέσεις.

Παράλληλα ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την ελευθεροτυπία και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής τους σε σκοτεινές σχέσεις υπηρέτησης συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.