7 Νοεμβρίου, 2013

ΔΟΔ/ΕΟΔ καταδικάζουν έντονα τη βίαιη νυχτερινή επιδρομή της αστυνομίας στην ΕΡΤ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) καταδικάζουν έντονα τη βίαιη επιδρομή της ελληνικής αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα, τις πρωινές ώρες σήμερα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο Ομοσπονδίες αναφέρουν: «Σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, περίπου στις 04.30 πμ, τα ΜΑΤ, με τη συνοδεία εισαγγελέα, εισήλθαν στο κτίριο της ΕΡΤ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Αναφορές κάνουν λόγο ότι τα ΜΑΤ μπλόκαραν όλες τις εισόδους στο κτίριο και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να εισέλθει. Οι γύρω δρόμοι έκλεισαν και η κυκλοφορία σταμάτησε κατά τη διάρκεια της επέμβασης».

Οι ΔΟΔ/ΕΟΔ και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) αναφέρουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να οδηγήσει τους δημοσιογράφους του σταθμού και τους εργαζομένους στα Μέσα Ενημέρωσης έξω από το κτίριο. Αναφέρθηκε ότι τέσσερις εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνελήφθησαν, αλλά μετά αφέθησαν ελεύθεροι.

«Εκφράζουμε το σοκ και το θυμό μας σε αυτό το γεγονός διότι είναι απολύτως περιττή ενέργεια από τις ελληνικές αρχές και καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση βίας σε μια υποτιθέμενη δημοκρατική χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας στην ΕΡΤ και στην ΕΣΗΕΑ, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν άμεσα το κτίριο και να επιστρέψουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ στους δημοσιογράφους».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών απολύθηκαν δημοσιογράφοι από την ΕΡΤ, η οποία έκλεισε αιφνιδίως στις 11 Ιουνίου μετά από εντολή της κυβέρνησης και είχε τεθεί σε λειτουργία από την παλιά έδρα της, μέσω δορυφόρου και μέσω του διαδικτύου, απαιτώντας την επαναλειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η κυβέρνηση είχε περιγράψει την απόφασή τους να μείνουν στο κτίριο ως παράνομη κατοχή της δημόσιας ιδιοκτησίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ισχυρίζεται σήμερα ότι η αστυνομία έκανε τη δουλειά της για να βοηθήσει την κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο ενός κτιρίου που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.
Από την αρχή της επιδρομής, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ήταν συνεχώς παρόντα στην υποστήριξη των συναδέλφων της ΕΡΤ. Δημοσιογράφοι και μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου παραμένουν έξω από το κτίριο απαιτώντας την είσοδο σε αυτό, ενώ το πλήθος των διαδηλωτών μπροστά από το κτίριο συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα ελληνικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει ότι η εκδήλωση-συμπαράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα , τόσο στην Αθήνα, μπροστά στο κτίριο της ΕΡΤ όσο και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού της ΕΡΤ3.

Ο Μόσχος Βοϊτσίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων της Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), δήλωσε: Όταν επιλέγεται ο αυταρχισμός, αντί μιας δημοκρατικής διαδικασίας διαλόγου και καλής διαπραγματευτικής πίστης, όπως συνέβη με το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, στη συνέχεια, αναπόφευκτα το επόμενο βήμα θα οδηγήσει σε μαύρες μεθόδους.

Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher-Bjerregård, δήλωσε: Οι δημοσιογράφοι και τα συνδικάτα αντιμετωπίστηκαν σαν εγκληματίες, το οποίο είναι απαράδεκτο. Αυτό που θέλουμε είναι ο διάλογος και να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα προβλήματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται λύσεις όταν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο».